НАВЛИЗАНЕ В ПУБЕРТЕТА

teenСКОК В РАСТЕЖА – Тийнейджърите нарастват значително през периода на пубертета, докато достигнат крайният си ръст. Момчетата могат да пораснат най-много с 9 см. на година в най-бързия период на растеж, а момичетата с 8 см. на година. Тялото на тийнейджърите нараства с такава скорост, че физическото им развитие изпреварва развитието на мозъка. Феноменалното израстване започва отвън навътре. Най-напред порастват ръцете и краката. Първият проблем е необходимостта от нови обувки. След това ръцете и краката стават по-дълги, като пищяла се удължава преди бедрото, а предмишницата преди мишницата. Накрая нараства гръбначният стълб. Последно се увеличават гръдният кош и раменете при момчетата, а при момичетата се разширява тазът. Много тийнейджъри израстват много бързо на височина, при което центъра на гравитация се измества нагоре и това понякога става толкова бързо, че мозъкът не може да сметне новите правила за балансиране на равновесието. Ето защо понякога НЕСРЪЧНОСТТА ПРОСТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗБЕГНАТА.

 

Бързото израстване на височина е белег, че детето е в пуберитета. Растежът се отключва както при момчетата, така и при момичетата от повишените нива на половите хормони. Всъщност връзката между растежа на скелета и пубертета е толкова силна, че определянето на костната възраст /зрелостта на костите на китката и на ръката/ показва на какъв етап от своето развитие са. Обикновено костната възраст съвпада с календарната. Изоставането или изпреварването на костната възраст спрямо календарната изисква уточняване на подлежащата причина.

 

Обикновено е нормално едни деца да израстват по-бързо от други, а някои да започват израстването си по-късно. Средно момчетата израстват най-бързо между 14-15 година, докато при момичетата това става по-рано – между 12-13 години. Съответно при момичетата по-рано спира  бързото пубертетно израстване – на около 18 години, докато при момчетата това става някъде към 20 години.

 

ПОЛОВИ ПРОМЕНИ – Пусковият механизъм за началото на пубертета както при момичетата, така и при момчетата е продукцията на гонадотропиносвобождаващия хормон/GnRH/ от хипоталамуса /част от мозъка/. Този хормон стимулира продукцията и на два хормона от хипофизата. Тези хормони достигат по кръвен път до яйчниците при момичетата и до тестисите при момчетата, където отключват процеса на полово узряване  и производството на половите хормони от тези органи.

 

Пусковият механизъм, стартиращ пубертета се случва през нощта по време на сън, в няколко последователни нощи стимулите от хипоталамуса се изпращат през нощта и спират сутрин, докато в крайна сметка се достига до освобождаване на хормона GnRH, този процес продължава до момент, когато хормоните започнат а се освобождават през цялото време на денонощието. Тогава започва пуберитета.

 

Сега пубертета започва по-рано от преди години – процес известен като акселерация. През 1890 година първата менструация при момичетата се появявала на 15 години, докато сега това става на около 12-13 гоини.

 

ВЪЗРАСТТА НА НАЧАЛО НА ПУБЕРТЕТА ВАРИРА ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ ДЕЦА, НО СРЕДНО ПРИ МОМИЧЕТАТА ТОВА СТАВА МЕЖДУ 8-13 ГОДИНИ, А ПРИ МОМЧЕТАТА МЕЖДУ 9-14 ГОДИНИ.

 

С прогресирането на пубертета яйчниците при момичетата започват да продуцират естроген и прогестерон, а тестисите на момчетата започват дасекретират тестостерон. След навлизането на тези хормони в организма започват много промени, които превръщат детето в зряла жена или мъж. При момичетата се появява менструация, а при момчетата първите ерекции.

 

ПОЯВЯВА СЕ ПУБИСНО ОКОСМЯВАНЕ, ПРОМЕНИ В ГЛАСА И АКНЕ.

 

Променя се тялото и лицето. Женският хормон естроген е отговорен за натрупването на по-голямо количество мастна тъкан, концентрирано около ханша, бедрата и бюста. Развива се бюста под въздействието на естрогена и пролактина.

ПУБЕРТЕТА