Противозачатъчни

противозачатъчниПротивозачатъчни

Ако сте избрали контрацепция с таблетки то хубаво е да знаете какво представляват тези противозачатъчни дали имат странични ефекти и начина по-който действат. Също така колко е процента сигурност при тяхната употреба и прочие.

Основната форма на противозачатъчните са таблетки предназначени за орална употреба. По-голяма част от този вид контрацептиви съдържат два женски хормона. Това са dropsirenone (прогестоген) и ethinylestadiol (естроген). Според съдържанието на хормони в таблетката, противозачатъчните се поделят на: ниско, средно и високо дозирани перорални контрацептиви. В по-голяма част от таблетковите продукти количеството на хормона е постоянно и поради тази причина тези продукти се наричат още: монофазен комбиниран перорален контрацептив.

Защо се употребяват толкова много ?
Противозачатъчни се употребяват за предпазване от нежелана бременност.  Също така може да имат и допълнителна полза: подобряване на симптоми като подпухване, подуване или увеличаване на теглото, дължащи се на задържане на течности. Подобряване на симптомите на акне и намаляване на омазняването на кожата и косата.

Пероралните контрацептиви са много ефективен метод за контролиране на раждаемостта. Когато се приемат правилно (без да се пропусни таблетка), рискът за забременяване е много нисък.

Кога не трябва да се употребяват Противозачатъчни

–    Ако имате или сте имали някога нарушения на кръвообращението: Обикновено те са свързани с тромбоза.
–    Ако имате или сте имали инсулт в миналото
–    Ако сте имали и минимални признаци на сърдечен пристъп
–    Ако сте страдали от мигрена придружена със зрителни симптоми, говорни нарушения, слабост или парализа на част от тялото
–    Ако имате жълтеница или сте я имали или друго чернодробно заболяване

Препоръчително е да поделите с вашия лекар и за други прекарани заболявания, както и лекарствени медикаменти които взимате.

Какъв е процента сигурност срещу нежелана бременност ?
Процента на контрацепция при противозачатъчни е изключително висок и варира между 89-98% в зависимост от избрания от вас продукт. Имайте предвид, че за сигурна защита от бременност трябва да приемате таблетките както е описано в упътванията без да пропускате нито една таблетка. Не забравяйте, че противозачатъчните предпазват от нежелана бременност, но не могат да ви предпазят от СПИН и други полово предавани болести!