ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

майка пишенеПУШЕНЕТО, ДОРИ САМО В НАЧАЛОТО НА БРЕМЕННОСТА, може да има дълготрайни, негативни последствия върху здравето на децата. Те могат да бъдат засегнати от затлъстяване. Според японски учени бебетата на пушачките остават недохранени в утробата. Това близо 20-годишно проучване от Медицинския институт в гр. Яманши, е обхванало 1400 японки, родили деца в периода 1991-1997 г. Учените наблюдавали развитието на децата до 10-годишна възраст. Оказало се, че  рискът от затлъстяване е 2,9 пъти по-голям за децата, чийто майки пушели  през първите  три месеца от бременността си , в сравнение с децата, родени от непушачи.

Бременните жени, които били свидетели на терористичните атаки срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., са предали на децата си БИОЛОГИЧНИТЕ ПРИЗНАЦИ НА СТРЕС . Това сочат резултатите от изследване на Единбург и Ню Йорк. Звучи доста шокиращо. Изследвани били едногодишни деца и резултатите изненадващо показали, че нивото на хормона на стреса кортизол в организма им е ниско. Майките им също имали сравнително ниски нива на кортизола, а това е сигурен знак, че индивидът е засегнат от посттравмичния стрес, твърдят тези изследователи. Те продължават да следят здравето на децата от тази група, за да разберат дали те ще бъдат засегнати от психични проблеми, когато пораснат. Установено е, че кортизолът допринася за увеличаване на кръвната захар в организма и на кръвното налягане в отговор на стреса, като освен това предизвиква промени в настроението и паметта.

КЪРМЕНЕТО НА БЕБЕТАТА ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ КРЪВНОТО ИМ НАЛЯГАНЕ, когато пораснат, са открили учените от университета в Бристол.Това изследване на 2192 деца от Естония и Дания на възраст от 9 до 15 години показало, че тези които били кърмени по-дълго време, имат по-ниско или в нормални граници кръвно налягане от връстниците си. Изводите потвърждават категорично положителните качества на кърменето. Според тези учени положителното действие на  на продължителното кърмене при децата е същото, като това на упражненията и ограниченията на солта при възрастните. То улеснява храносмилането на бебето и намалява риска от заболявания като инфекция на ушите, диария и др.

Така наречените ”САПУНЕНИ”ТЕЛИВИЗИОННИ СЕРИАЛИ СА ВРЕДНИ ЗА БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ. Това изненадващо въздействие са открили индийски учени. Тези педиатри установили, че съществува връзка между това колко често плаче бебето и колко сапунки е изгледала майката. Резултатите от изследванията доказали категорично, че запалените до пристрастяване почитателки на сериалите раждат момченца и момиченца, които плачат повече от останалите деца. Бебетата на майките жертви на сапунките се будят до 20 пъти на нощ, за да огласят къщата с мощен рев.

И още едно изненадващо откритие. Оказва се, че децата на майки, които СА ЯЛИ МНОГО ЯБЪЛКИ през бременността си, имат 50% по малък риск да заболеят от астма.

Учените са открили също, че яденето на ЕДНА ИЛИ ПОВЕЧЕ ПОРЦИИ РИБА СЕДМИЧНО през бременността намалява наполовина вероятноста у детето да се открие екзема през първите 5 години от живота му. Не е  известно защо ябълките и рибата, изядени от бременни жени, действат така, но това са единствените две храни, които намаляват риска детето да страда от астма или екзема. В по-ранни изследвания ябълките са били свързвани с по-добро белодробно здраве у възрастни заради свойствата си на антиоксиданти, а благотворното въздействие на рибата, изглежда се дължи на съдържанието на омега-3. Иначе яденето на сурови плодове се препоръчва от мнозина специалисти диетолози не само за бременни жени, но и за всички останали. Заради химикалите с които се обработват плодовете е добре да белите корите на ябълките преди консумация.
А британско изследване е показало, че когато майките ГУШКАТ бебетата си по често, те плачат двойно по малко от останалите. Оказва се, че повечето родители прегръщат децата си в продължение средно на 2 часа и половина дневно. Бебетата, които се гушкат обаче главно от майката в продължение на 5 часа дневно, плачат средно 50% по малко от обичайното. Резултатите категорично потвърждават предишни научни проучвания, които са показали, че при гушкане на бебето в организма му се отделя хормонът на щастието окситоцин. Известно е, че той намалява нивата на стреса.