НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Лятото вече е към края си, а това означава , че наближава новата учебна година. Събитие което традиционно предизвиква смесица от нетърпение, вълнение, страх и съжаление колкото у учениците, толкова и у родителите. Ако сте родител, знаете отлично, че в дните преди 15 септември ви предстои доста работа. Пазаруване на дрехи, раници и други необходими  за училище неща, настройване към нов режим на спане и хранене, определяне на вечерен час, налагане на правила за писане на домашни, гледане на телевизия и стоене пред компютъра – списъкът от задачите ви се струва безкраен.

ШОПИНГ

    -Преди да тръгнете да обикаляте магазините за дрехи, прегледайте гардероба на децата и се уверете точно от какво имат нужда, като разбира се  съобразите с вкуса на децата.

    -Ако имате дете в началното училище, се стремете да не избирате дрехи с прекалено много ципове или копчета, защото това може да създаде проблем при посещение на таолетната.

    -Когато купувате тетрадки, моливи, химикали, гумички и други ученически пособия, се орентирайте към цветните и атрактивни модели. Това със сигурност ще зарадва  детето ви.

    -Избирайте раница с широки ватирани презрамки и ватиран гръб. Научете детето да слага най-тежките неща в средата. Раницата в никакъв случай не бива да тежи повече от 20% от теглото на детето и винаги трябва да се носи на двете рамена. В противен случай може да се стигне до схващане на мускул или още по лошо – до изкривяване на гръбначния стълб.

БЕЗОПАСНОСТ НА УЛИЦАТА

    -Ако  детето ви изминава целия път до училище пеша, се уверете, че минава по най-безопасния и директен маршрут. В случай, че имате първокласник или детето ви започва ново училище, през първата седмица го придружавайте, за да се уверите, че е запомнило добре маршрута.

    – Бъдете реалисти по отношение на пешеходните умения на детето. Имайте предвид, че по-малките деца са особено непредпазливи и импулсивни, затова ги научете на всяка цена да се съобразяват със светофарите, да се оглеждат и на двете страни, преди да пресекат някоя улица и да бъдат  изключително  внимателни в лошо време.

    – Може да ви звучи като излишно напомняне, но не спирайте да повтаряте на детето си да не разговаря с непознати, да не се качва в колата им и да не приема подаръци от тях.

         Уверете се, че детето знае добре домашният ви адрес и разполага с телефонен номер, на който може да ви открие по всяко време.

ХРАНАТА НА ДЕТЕТО

    -Звучи клиширано, но закуската е най-важното ядене за деня, особено за дете, на което му предстои дълъг ден в училище. Погрижете се вашето дете да закусва вкусно и здравословно. Ако е гладно, няма да бъде пълноценно в училище.

    -Научете детето си да избира здравословна храна в училище и да избягва газираните напитки. Проучванията са показали, че една кутийка безалкохолно на ден увеличава риска от затлъстяване при малките деца с 60%.

ДОМАШНИТЕ ПРАВИЛА

    -Обсъдете вечерния час и графика за писане на домашните няколко дни преди началото на учебната година. Дайте да се разбере ясно, че правилата не бива да се нарушават. Имайте предвид, че е изключително важно каква е обстановката, в която се пишат домашните и се подготвят уроците. По малките деца имат нужда от постоянно ‘’работно’’ място, на което да могат да се уединяват.

    -Отговаряйте на въпроси и не отказвайте помощ, но никога не пишете домашното на детето вместо него.

    -Ако детето е затрупано с много домашни, го научете от време на време да си почива, да става и да се протяга.

    – В случай, че детето изпитва особени затруднения по някои предмет и не сте в състояние да му помогнете, разговаряйте с учителя му. Имайте предвид, че може да се наложи да прибегнете до частни уроци.

    -Не позволявайте телевизорът да бъде включен, докато детето пише домашни, и следете внимателно за какво точно използва компютъра и по специално интернет.

ОБЩИ СЪВЕТИ

    – Научете детето си при нужда да не се срамува да иска помощ от учител, приятел или съученик.

    -Ако разберете, че детето ви налага тормоз над други деца – било то физически или психически, проведете сериозен разговор с него и му обяснете защо не бива да го прави. Дайте му да разбере, че може да получава това, което иска, без да обижда, заплашва и наранява другите. В подобни случаи много ефектен възпитателен метод е лишаването от блага, особено нематериални.

    -Ако първите няколко седмици след започването на учебната година са трудни за детето ви и то не се  задоволително, се постарайте да не се тревожите прекалено. При първокласниците често се проявява безпокойство от раздялата с родителите или прекалена срамежливост, но с времето и двете отминават.

    -Не изисквайте само отлични оценки. Просто напомняйте на детето си, че очаквате да дава най-доброто от себе си през цялото време. Примирете се, че някои ученици с лекота изкарват само шестици, а при други това никога не би могло да се случи, колкото и усилия да полсагат.