ОТСЛАБВАНЕ - НАДНОРМЕНО ТЕГЛО ПРИ ДЕЦА

ОТСЛАБВАНЕ - НАДНОРМЕНО ТЕГЛО ПРИ ДЕЦА

Едно от задълженията на родителите е да научат децата си да се хранят пълноценно и балансирано. Това е голямо предизвикателство за родителите в свят, където чипсовете, хамбургерите и захарните лакомства са на първата редица в магазините.

Пред телевизора и компютъра децата похапват висококалорична храна и вследствие на това процентът на пълничките деца е висок. Родителите се успокояват, че като се издължат децата ще балансират теглото си. Всеки родител е задължен да помогне на детето си да отслабне. Вие може да се радвате, че детето има апетит и похапва добре, но трябва да се замислите за опасностите, които го дебнат зад наднормените килограми.

Децата с наднормено тегло често страда от повишено кръвно и диабет. Дори и в детска възраст да не развият заболявания които са характерни за наднормено тегло, то те са застрашени от това в по късен етап от развитието си.

Ето някои съвети , които могат да ви помогнат в коригиране килограмите на вашето дете.

         Не поставяйте пред децата каквито и да било забрани над храните, които обичат. Единственото, което ще постигнете е да ги накарате да похапват тайничко. Не забранявайте на децата да се хранят когато са гладни. Бъдете добър родител и контролирайте КАКВО яде детето като количество и качество.

         Осигурете и проконтролирайте детето да има три основни хранения през деня и една следобедна закуска.

         Във всяко едно от храненията трябва да присъства плод или зеленчук според предпочитанията на детето, както и малко количество въглехидрати.

         Децата трябва да приемат при всяко хранене някакъв млечен продукт

         Минимум веднъж на седмица предложете на детето не тлъсто месо или риба.

         Закуската трябва да бъде богата и пълноценна и да съдържа хляб, млечни продукти и плод, а следобедната закуска да не се състои от чипс, кроасан, вафла.

         В дневното меню на детето трябва да има сурови ядки.

         Предлагайте на детето прясно приготвена домашна храна, ограничете полуфабрикатите.

         Примерът на родителите е изключително важен за децата

         Научете детето да слуша тялото си и да се храни само когато е гладно, а не когато види вкусни ястия пред очите си или когато някои ги кара насила.

         Като родител поощрете децата си да спортуват, разхождайте се заедно, правете преходи  сред природата. Времето прекарано заедно с децата спортивайки, разхождайки се ще укрепи здравето на децата и отношенията ви с тях ще станат по сърдечни.

         Научете детето си да пие вода. Не става въпрос за пиене на сокове и газирани напитки, а за чиста вода. Обезводняването води до повишаването на апетита и натрупване на излишни килограми. Газираните напитки са изключително вредни за децата.

 Наднормено тегло при деца