НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО ПРИ ДЕЦАТА

НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО ПРИ ДЕЦАТА

Проблема със затлъстяването е един от най-широко разпространените в Европа и САЩ. Основен причинител на затлъстяването при децата се сочат – намалената активност резултат на застояването пред компютрите,  телевизорите и нездравословната храна като на първо място това са дюнерите, хамбургерите, чипса и редица други храни богати на мазнини. Проблема със наднорменото тегло става все по-широко застъпен и в България. Днес специалистите сочат, че 20% от децата в ученическа възраст имат проблем с теглото.

Какво би могъл да направят родителите ?
На първо място това е да се обясни на детето, че живота му не трябва да минава пред телевизора или компютъра, за целта може детето да се запише да спортува някакъв спорт като футбол, баскетбол или тенис. По този начин ще се разшири и социалните контакти на подрастващия тинейджър. На второ място може да се опитате още от рана възраст да научите детето на здравословно ядене, което не само ще го предпази от наднормено тегло, но ще го направи и по устойчиво към редица заболявания.
Ако все пак вашето дете има наднормено тегло и не може да се справите с проблема, то е препоръчително да потърсите помощ от личния лекар или диетолог.