Кърмене ЗА и ПРОТИВ

kyrmeneКърмене ЗА и ПРОТИВ

 

Много жени след като се роди детето се отказват от кърмене на бебето. Според изследване се показва, че най-вече проблема с кърмене на бебето се среща при младите майки. Редица слухове за кърменето плашат младите родители. Слухове от рода, че увисва бюста от кърмене, по-трудна адаптация от кърма към нормална бебешка храна, болки при кърмене и др.

 

 

Какво е кърмене ?

 

Кърменето представлява естествен физиологичен процес, които се осъществява само от жени станали на скоро майки. Трябва да се спомене, че при кърмене на бебе отпада нуждата предварително да се затопля и приготвя храната, защото майчината кърма е с най-подходяща температура и оптимално качество.

 

Кърмене или адаптирани млека ?

 

Този въпрос си го задават голяма част от родителите. Днес на пазара съществува голямо разнообразие от предлагани марки адаптирани млека, но нито едно от тях не може да се сравни с качеството и полезността на майчината кърма. Интересен факт за кърменето, който стана известен наскоро е, че заедно със кърмата в организма на бебето се вкарват по естествен път млечно кисели бактерии, които заселват чревния тракт на детето. Чрез тези бактерии се намаля вероятността от чревни инфекции от патогенни микроорганизми при бебета и спомага за изграждането на една здрава имунна система на бебето. Установено е, че децата които са били кърмени от майка си се разболяват три пати по-малко в сравнение с тези бебета при, които кърмене не е било осъществявано.

 

Кърмене – съвети от майки

 

Много родители изказват мнението, че кърменето на бебето им доставя удоволствие. Те препоръчват всяка майка да изпита това удоволствие. Майките съветват още по време на кърмене да подбира добра и висока на витамини храна. Кърмене на бебето за повечето родители не е просто доставяне на храна, а възможност да осигурят правилния тласък по пътя на живота за своето дете.

 

Съвет за кърменето от нас

 

Кърмете децата така ще им дадете възможност да израстат правилно да изградят добра имунна система и в бъдеще няма да се разболяват толкова често. Децата които се кърмят страдат и от по-малко алергии. Чрез кърмене се осигурява и връзка между майката и бебето, която никой не може да замени. Бебета разпознават основните неща като вкус на кърмата, миризмата на майката и мекотата на нейната кожа. Задаваме ви на вас въпроса може ли адаптираното мляко да замени тази връзка ?