Как влияе захарта при децата

Как влияе захарта при децата

Захарта и захарните изделия са предпочитани не само от възрастните, но и от децата. Пристрастяването към захарните изделия става още от най-ранна възраст, защото сладкия вкус отделя специфични хормони в организма на човека, които ни карат да се чувстваме щастливи. Последни проучвания обаче показват, че количеството захар, което се консумира от днешните деца се е увеличило почти двойно в сравнени с изследване направено преди 15 години.

Захарните изделия крият сериозни рискове за здравето на децата. Един от първия признак за прекомерна употреба на захар това е хиперактивността при децата. Тайната се крие във факта, че повишената кръвна захар в организма води до отделянето на по-голямо количество от хормона инсулин, който абсорбира захарта и я трансформира в енергия. Хиперактивността се проявява в раздразнителност и неспокойство при децата!

Наднормено тегло при децата
Наднорменото тегло е един от световните проблеми. Той се свързва най-вече със застоял начин на живот и неправилен хранителен режим. Захарта е един от основните причинители на наднормено тегло. По последните данни приблизително 30% от учениците страдат от наднормено тегло. Ако ви е грижа за вашето дете ограничете употребата на захар!

Захарта може да причини и сериозни здравословни проблеми. Прекомерната употреба на захар предразполага към поява на диабет тип 2.

Колко захар е добре да се приема на ден от децата
Това е чувствителна тема, защото различните специалисти препоръчват различно количество захар. Прието децата от 1 до 3 години да приемат от 3 до 8 чаени лъжички захар дневно. Според Световната Здравна Организация средния прием на захар от децата в днешни дни е около 12 чаени лъжички.

Храни, които съдържат захар
Днес захар се добавя в почти всяка една храна, за да я направят по-вкусна за нашите рецептори. Освен познатите сладки изделия захар се съдържа и в някои бързи закуски съставен от бяло брашно.

Друг източник на захар върху който малко хора се замислят и често го подценяват това са газираните напитки и плодовете сокове и пуншове.

Как влияе захарта при децата