Как да си направим сами мартеница

Как да си направим сами мартеница

Как да си направим сами мартеница
С наближаването на март месец всички започват трепетно да купуват мартеници, малко от хората обаче се сещат да си направят сами у дома мартеници, които са по-ефектни от купените и със сигурност много по ценни. Друго голямо предимство на домашните мартеници е, че цялото семейство може да вземе участие в изработването им, което да сплоти семейния дух, а и родителите да обърнат малко повече внимание на децата.

Как да направим мартеница топче пискюл

Едни от най-старите мартеници, които си спомням още баба ми правеше бяха като топчета, ефектни и много харесвани от всички. Приготвянето на тези мартеници започва с изрязването на шаблони. Трябват ни парчета картон, от които се изрязват два перфектни кръга (може да използвате чаша да очертаете кръговете), в центъра се прави по-малък кръг и шаблоните се изрязват по линиите.

Двата картона се поставят един върху друг и започваме да навиваме червената прежда до половината, а другата половина с бяла прежда, за по-голям ефект, може да добавите и разтегнат памук между преждата.

След като плътно сме увили шаблона с прежда, изрязваме преждата между двата диска, преди да освободим преждата, връзваме конците здраво с трети конец между дисковете. След това може да извадим шаблоните, Разрошете преждата, изрежете стърчащите й краища и сте готови да се закичите с авторското си произведение. Сега е време да започнем да правим второто топче. По този метод може да направите колкото си искате мартеници или колкото прежда имате.

Мартеници