КАК ДА СЕ ХРАНИ БРЕМЕННАТА ЖЕНА?

КАК ДА СЕ ХРАНИ БРЕМЕННАТА ЖЕНА?

Как да се храни бременната жена ? Задава си го всяка бременна жена и разбира се близките около нея. Разпространено е схващането, че бременната жена трябва да се храни за двама. Но специалистите не мислят така. Ето какво съветват те;

Когато жената разбере, че е бременна трябва да започне да полага особени грижи за себе си и това естествено включва и храненето.

Бременната жена трябва да се храни редовно и да включва полезни продукти, но да не прекалява с количеството.

Пресните салати, богати на калций и витамини са особено полезни за бъдещите майки.

Желателно е да включите в храната с продукти които съдържат витамин В4. Този витамин се съдържа в листните зеленчуци, пшеничния зародиш, яйчния жълтък, грах, соя, черен дроб, картофи, прясно мляко. Витамин В4  намалява стреса  на плода.

Бременните жени също трябва да поемат много течности, защото по време на бременността кръвното налягане се повишава, за да поеме нуждите и на бебешкия организъм. За предпочитане са водата, плодовите сокове, чайове. Забравете за газираните напитки и алкохола.

Необходимо е бременната жена да увеличи приема на продукти които съдържат калций, а това са предимно сиренето и млечните продукти. Калцият предпазва зъбите на бъдещата майка. Обаче ако имате алергия към тези продукти ги избягвайте. Избягвайте ги и ако новороденото ви дете страда от астма и тежки алергии, заради кърмата.

В такива случаи може да замените млечните продукти със зърна и семена, соеви продукти и разбира се с много плодове и зеленчуци.

Задължително е да спрете цигарите и алкохола.

Освен храненето обърнете внимание и на двигателната активност. Ако бременността протича нормално движете се колкото се може повече . Това ще ви помогне при по лесно естествено раждане. Ако разбира се бременността е проблемна е нужно да се консултирате с гинеколога си, не само за двигателната активност, но и за начина на хранене.