Как да изберем обувки на детето?

Как да изберем обувки на детето?

Ако бебето ви прави първите стъпки, значи е време да  му купите първите обувки.

Те трябва да са удобни  и по мярка за да може крачетата да се развиват правилно.

В тази ранна възраст децата са с равни ходила, затова обувките трябва да са с равна подметка. Не търсете ортопедични модели – те отпускат мускула на свода, а формирането му става именно под тежестта на тялото при прохождане и чрез трениране мускулите на самото ходило – това гарантира доброто им функциониране в по-късна възраст. Не са подходящи  и обувките, които придържат глезена – те са за вече развити крачета на дете, които ходи стабилно.

Изберете модел с гумена, еластична подметка и грайфери, за да избегнете пързалянето.

През първите 2-3 години избягвайте обувки с лепки и ципове. При ходене лепенките се разхлабват, а когато материалът се поотпусне, няма как да се регулира с ципа. За предпочитане са обувките с връзки.

Ако имате малък ученик, много е важно да осигурите комфорт за крачето му – децата на целодневно обучение изкарват цял ден с обувки. Не купувайте по-големи обувки с идеята да ги носи и другата година. Извитите нокти, удебелените кожички около тях, мазолите и оттоците са следствие именно от неудобните обувки. Те могат дори да повредят стъпалото и да повлияят на растежа му. Избирайте модели от качествени материали. Много е важно материалът да е проветрив, за да не запарва краката.

Хубавите детски обувки задължително трябва да са леки и удобни, по възможност с минимални количества шевове и капси, които биха могли да убиват.

Най-добре е когато купувате обувки детето да е с вас, Ако не е възможно направете хартиено стъпало с което ще ‘’пробвате’’ обувки. Нека детето обуе чорапи и да стъпи върху лист хартия. С молив очертайте контурите на стъпалото. След това с линийка измерете разстоянието между двете най-крайни точки /от палеца до петата/. Когато избирате обувките и сантиметрите не впасват съвсем точно, ориентирайте се към по големия размер.

Обувки за деца