КАКВО ТРЯБВА ДА ЯДЕ УЧЕНИКА?

КАКВО ТРЯБВА ДА ЯДЕ УЧЕНИКА?

Заседналият  начин на живот, повишеният психически стрес и напрежението в очите  при децата изискват специално внимание от страна на родителите. Длъжни сме да помогнем на децата да бъдат здрави и да се справят успешно с учебния материал. За целта  на помощ идва дневният режим. Той трябва да се изгради и да се спазва.

Детето не трябва да седи над учебниците или пред компютъра дълго време. Необходимо е  на всеки 45 минути то да почива активно 10-15 минути. Може да излезе да се поразходи навън или да свърши някоя работа  у дома.

Дневният режим трябва да включва  задължително разходка навън, игра с приятели навън, както и задължителните 8 часа сън. Деца в началното училище, ако не са заети цял ден е добре да имат и следобеден сън.

Пълноценното хранене, разнообразното меню е много важно за ученика. Може да сложите на детето си закуска, която да приеме на 3 пъти. Например детето може да изяде една ябълка, следващото междучасие да изяде един сандвич с пълнозърнест хляб със зеленчуци и варено месо, най –добре пилешко. Може да му се даде айран  или кисело мляко. А след училище , вече у дома детето получава пълноценен обяд.

Децата трябва да приемат животински продукти като яйца и месо, като особено млякото и млечните продукти са много необходими. Те трябва да присъстват в меню        то на подрастващите , защото в тях се съдържа пълноценният белтък, които изгражда хормоните и помага при растежните процеси.

При растителните продукти  в менюто  на ученика наблегнете на плодовете и зеленчуците в прясно състояние и пълнозърнестите изделия.

НЕПРЕМЕННО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВАТ ХРАНИ БОГАТИ НА ЗАХАРОЗА, КАКТО И ЗАХАРНО-ТЕСТЕНИТЕ ИЗДЕЛИЯ, които съдържат много калории.

Да не се ядат чипсове, мекици, понички, баклави и сиропирани десерти, които са с много захар.

Не е добре децата да пият енергийни напитки, защото в тях има много захар и съдържат голямо количество кофеин. Ако детето изпие 2-3 енергийни напитки то ще стане свръх активно, защото се задейства централната нервна система. Децата стават по агресивни. Редовната употреба на енергийни напитки може да доведе до пристрастяване.

Много е важно детето да излиза от къщи добре закусило. Така по време на голямото междучасие, то няма да посяга към сладкишите, тестените и енергийните храни, а към нещо по леко и здравословно.

Детето не трябва да се храни по време на подготовката за домашните си задачи. Това възпрепятства добрата усвояемост на храната. Този крайно нездравословен навик води до затлъстяване.

Когато човек живее в определен ритъм организмът му никога няма да се отпусне. Натоварванията стимулират мозъка и той дава ясен сигнал,. че тялото няма да боледува.

Добре е родителят да избере подходяща извънучилищна форма на занимание на детето си според това какво обича да прави или какви способности има.

Детето трябва да играе и да се разхожда на свеж въздух и да спортува.

Трябва да се повиши двигателната активност, защото   децата са обездвижени заради телевизията и компютрите. Именно от там идват и проблемите с наднорменото тегло.

Закуска