ГРИЖИ ЗА БЕБЕТО

bebe

ГРИЖИ ЗА БЕБЕТО

Имате бебе! Значи сте най-щастливия човек на света. Покрай радостта си обаче /особено ако ви е за първи път/ сигурно изпитвате и страх, неувереност, задавате си многобройни въпроси. Да, това е нормално – всекидневните грижи  за новороденото пораждат куп притеснения сред младите майки. Предлагаме ви някои съвети, които ще ви помогнат да се справите с предизвикателствата в отглеждането на пеленачето през първите месеци.

 

Оптималната температура в стаята, където се намира малкият човек, е 20-22 градуса по целзий Ако въздухът е твърде сух може да се появи кашлица. В този случаи се препоръчва използването на специален електрически овлажнител.

Не се старайте да пазите тишина  и да шепнете, докато бебето спи. Добре е да включите успокояваща музика или диск на които са записани шумът на дъжда или песента на птици. Когато са будни , повечето деца обичат да бъдат  в компания и в центъра на вниманието на възрастните. Затова включвайте в разговора и вашето бебе – като порасне, то ще бъде по-общително и активно.

 

Не слагайте бебето върху пухени завивки, юргани и възглавници – всичко това води до прегряване на тялото му и изкривяване  на гръбначния стълб. Препоръчва се до 4-я месец то да спи без възглавница. Може да я замените с пелена, сгъната на няколко пъти. А още по-добре е да повдигнете дюшека при главата – тогава до 6-месечна възраст може да не използвате възглавница.

 

Сутрин измивайте лицето на бебето с преварена вода със стайна температура. Почиствайте с помощта на клечка за уши /най-добре с ограничител/секретите от носа. Очите се измиват от външния ъгъл към вътрешния. За всяко око се използва отделно тампонче за почистване.

 

Бебетата до 6 месеца се къпят задължително  всеки ден. Днес някои лекари отричат тази практика, но много майки продължават да следват съветите на своите майки и баби – вечерната баня е най-доброто средство за добър сън, затова най-подходящото време  за нея е между 20 и 22 часа. За тази цел ви трябва ваничка, термометър , бебешки сапун или шампоан. На дъното на ваната можете да сложите специална постелка или поставка , която помага да не се хлъзга бебето, а главичката му да стои над водата. Докато раната на пъпчето не се затвори, желателно е да къпете бебето с преварена и охладена до 37 градуса вода. За избърсване използвайте мека , добре попиваща влагата кърпа. След подсушаване намажете всички гънки с бебешки крем или олио, а телцето с подходящ балсам. Не забравяйте масажа – той гарантира по-здраво и жизнено бебе. Педиатъра ще ви научи как да го правите, а ако успеете да превърнете масажа в игра , бебчето ви ще се чувства наистина щастливо.

 

Поне веднъж седмично подрязвайте  ноктите на ръцете и на краката със специални ножички със заоблен връх, които е добре да дезинфекцирате преди употреба. През първите седмици обаче е за предпочитане  да почиствате с ръка отделящите се връхчета. Ноктите на бебето са много остри и то може да се одраска, затова може да му слагате специални памучни бебешки ръкавички без пръсти.

 

Не съществуват строги правила  за това колко често трябва да се сменят памперсите , но се препоръчва това да се прави не по малко от 8 пъти дневно и по-често , когато детето проявява признаци на дискомфорт. Като профилактика и лечение на дерматита , причинен от пелени, е много важно да правите въздушни бани на бебето – от по 20-30 минути  няколко пъти на ден , за да може кожата му да диша.

 

Не мислете, че когато детето плаче, то проявява капризи. С времето ще научите да различавате  по гласа му каква е причината. Най-често бебето плаче , когато е гладно, мокро, когато нещо го боли/най-често коремче/или му е скучно и се страхува да бъде само в тъмна стая.