Глисти при децата

Глисти при децата

По статистика почти всяко второ дете на възраст между 4 и 16 години поне веднъж в живота си е било заразено и е било носител на глисти. Това прави тези еднопаразити сред един от най-често срещаните проблеми при малките деца. Високата степен на разпространение на глистите се дължи на тяхната плодовитост – ежедневно в организма женските глисти снасят над 200 яйца, а от друга страна тези яйца се разпространяват лесно и оцеляват дълго време във външни условия.

Глисти и как се заразяват с тях децата

Както вече споменахме яйцата на глистите се разпространяват много лесно, основна причина за поява на глисти при децата това е понижената лична хигиена и най-вече честото лапане на пръсти. Под ноктите много е вероятно да са се скрили яйца на глисти в резултат на играта на децата навънка, домашен любимец и прочие.

По редки случай на заразяване с глисти се наблюдава при консумацията на не добре измити плодове и зеленчуци. Този метод на заразяване е бил водещ преди години, когато повечето хора сами са си произвеждали плодове и зеленчуци, които са торени с оборска тор или са имали кучета пазачи. Още един метод за заразяване с глисти това е консумацията на заразено месо. Често се случва в малките магазини храната да не е преминала през нужния ветеринарен контрол и може да е заразена с яйца на глисти, поради което се препоръчва животинското месо да бъде подлагано на подходяща термична обработка.

Глисти – видове

Основно глистите могат да се поделят на малки и големи глисти. Морфологически те имат сходен строеж на тялото. Външната им морфология е удължено вретеновидно тяло със заострени краища. Женските глисти обикновено са по-дълги. Развитието на глстите преминава през няколко фази и се засягат различни фази. Младите глисти (личинките) имат нужда от кислород, но възрастните форми не се нуждаят от него, поради тази причина възрастните глисти се срещат главно в червата на хората.

Малките глисти се наричат още острици, те обитават дебелото черво на човека. Размерите са им до около 1см. Големите глисти са значително го по-големи и могат да достигнат и над 20 см дължина.

Симптоми, че детето ви има глисти

Много важно при лечението на глисти е ранното диагностициране на заразата. Обикновено при острици децата имат болки в долната част на проблема, а при големи глисти в областта на пъпа. Нощно време и при двата вида глисти се наблюдава парене и сърбеж в областта на ануса. Скърцането със зъби също е симптом, който подсказва почти 100% че детето е заразено с този ендопаразит.

Една майка трябва да наблюдава детето си много добре, ако при нормално хранене детето вместо да наддава килограми то започне да слабее това също може би е признак, че детето е заразено с глисти.

Друг симптом, който говори за 100%  че детето е заразено с глисти това е наличието на малки бели червей в изпражненията на детето.

При съмнение за наличието на глисти трябва по най-бързия начин да потърсите консултация с личния лекар на детето, който да назначи изследвани и адекватно лечение на детето.

Глисти при децата