Изберете вашия домашен любимец

domashni jiwotniДомашен любимец

Избора на домашен любимец не е лек особено, когато в семейството има малко дете. Изборът върху домашно животно трябва да се съобрази с редица фактори като това са най-вече възприемчивостта на детето спрямо животното, и да се осигури здрав и стабилен живот на домашния любимец. В никакъв случай не трябва да си вземате животно за което след време няма да може да се грижете.

 

haskiКучето като домашен любимец.

Ако предпочитате верен другар игрив и в същото време защитник на дома изберете кучето. От векове кучето е свикнало с хората. Препоръчва се ако имате малко дете (до 7 гадинки ) да си вземете малко кученце. По-големите в първия ден могат да се държат агресивно и да доведат до леки психични, а зависи и от породата куче и до телесни повреди, които няма да са никак приятни за вашето дете. Повечето хора днеска се насочват към любеобвилнинте  породи хъски, пинчери и пр. други пък се насочват към по-злобни породи. Не отдавна психолозите изказаха мнение, че стопаните избират кучето спрямо собствения си характер и не забравяте, че ако много обичате животните и не държите на породата винаги може да прескочите до приюта за животи и да си изберете някое бездомно куче като с това вие ще му спасите живота. Важно ако изберете да си вземете куче да може да му отделите достатъчно време, да го разхождате поне 2 пъти дневно (един път сутрин и един път вечер). Трябва да го водите редовно на ветеринар поне на всеки 3 месеца. По време на разходките е почти неизбежно да не контактуват с улични кучета, това води до предаването на различни вътрешни зарази и инфекции, също така може върху кучето  да попаднат кърлежи или бълхи, това налага често да се води кучето на лекар. И все пак не забравяте, че избирайки куче вие избирате един верен приятел!

 

koteКотката като домашен любимец :

Всички сме се наслаждавали на сладките игриви котенца. Доста от днешните баби дори си отглеждат по 2 – 3, а лично съм бил свидетел и на 7 котенца в един дом. Предимството на котките е, че са изключително чистоплътни животни. Необходимо е само да им вземете една котешка тоалетна и те от самосебе си се научатават, че това е тяхната тоалетна. Лоши миризми от котките са рядкост и ако ги има са симптом за някаква инфекция. Къпането при тях не е задължително, но се препоръчва поне веднъж в месеца всяко което да мине през душа. Като домашен любимец котката не е взискателна. Тя няма нужда от разходка, може да се храни със всякаква храна. Но започнете ли често да и давате от специалната котешка храна то не се и съмнявайте, че ако после и дадете кренвирш тя няма да го яде. Има редица породи пр. ангорската при която са необходими специални грижи и по-често къпане заради специфика в косъма на козината и.  Не се препоръчва когато има новородени или малки деца в къщата да има и котка. Все пак котките са изключително ревниви животни има случай в които надраскват жестоко децата, а при невнимание нападат откритите места на новородените а именно лицето, което може да доведе до нежелани последици. Важно е да споменем мъркането при котките което според редица хора е  признак на любов към стопанина, въпреки това котките трудно се превързват към човека, те проявяват любов към дома, а не към стопанина. Избирайки котка за ваш домашен любимец вие трябва да приемете факта, че често ще бъдете с рани по ръцете и краката от одрасквания.

 

hamsterХамстерите като домашен любимец:

Хамстерите са животни, които не се нуждаят много от грижи, но и по никакъв начин няма да засвидетелстват любовта към стопанина или друг човек. Напротив при опит да бъде изваден от аквариума човека дръзнал да ги закачи може да изпита остротата на техните зъби. Храненето и поддръжката им е изключително лесна. Проблема идва когато се размножат ( в случаи, че имате мъжки и женски хамстер ). То в този случай майката и малките трябва да бъдат отделени от останалите хамстери, а майката да бъде хранена с високо белтъчна храна, все пак хамстерите са от семейството на мишките, а там е широко разпространен канибализма. Хамстерите са нощно активни животни, а през деня спят. Рядко се знае защо са тези колела за хамстери, много от стопаните на хамстерите си мислят, че основната функция е  домашния любимец – хамстера да се забавлява истината е обаче, че тези животни се нуждаят от много движение, а чрез това колело именно им се дава възможност да се раздвижват. Ако сте избрали хамстер за домашен любимец може да се заинтересовате от различните хибридни разновидности с по щръкнала козина.

 

morsko svincheМорско свинче като домашен любимец:

Морското свинче е изключително красиви и добро същество. Нормалните земи, по които се среща са териториите на Ю. Америка. Нормалната окраска на това животно е кафява или светло до рижаво кафява. В България както и в други страни се срещат различни хибриди, при които най-често козинка е хибрид от 2-3 цвята. Най-красиви са ангорските морски свинчета тяхната козина е рошава. За разлика от хамстерите морските свинчета са дневно активни животни. Много рядко се забелязват да спят. Характерна особеност е вечният им апетит. Изключително лакуми домашни любимци са, но не стопаните им не трябва да се подлъгва жалната гладна физиономия на свинчето, защото голяма част от смъртността при морските свинчета се дължи от преяждане, тези животни просто не знаят кога да спрат да ядът. Този домашен любимец може да доживее до 9 годишна възраст но в България максимума е около 6г.

Подходящ е за малко по отраснали деца, които да не дават непрекъснато храна. Необходима е честа смяна на талаша (триците). Морските свинчета придобиват и много интересен навик да започват да квичат когато чуят шумолене от торбичка.

 

Разбира се като домашен любимец вие може да си изберете и между безброй други животинки, които се предлагат в зоомагазините като костенурки, папагали , хамелеон и много все различни и коя от коя по-чудновата твар, но не забравяйте, че най-важното е да сте сигурни, че ще може да се грижите за домашния си любимец.