ДЕТЕТО И КОМПЮТЪРА

dete-kompityrВсеки родител си задава въпроса – Кога детето му да седне пред компютъра?…Коя възраст е най-подходяща? …Колко време да стои пред компютъра така, че да не си навреди?….

 

Според психолозите запознанството на детето с компютъра е най-добре да стане в първи клас. Чак на тази възраст на детето може да му  потрябват програми като  Word, Excel, Internet Explorer  или друг уеб-браузър, за да изпълни някаква задача , която му е поставена за домашно или да общува със съученици.

 

Ако не сте опитни в работа с компютър е добре да потърсите  специализирана литература.

 

Като начало детето не трябва да стои повече от 15-20 минути пред компютъра. Всеки месец времето пред монитора се удължава с 5-10 минути, докато достигне до час и половина. След всеки 15 минути работа е добре да има почивка от 10 минути.

 

Не икономисвайте от качеството на  домашния компютър. Добрият монитор е инвестиция в здравето на детето.

 

Не поставяйте компютъра в детската спалня, дори да сте му го подарили. Компютъра нарушава хармонията в пространството, има вредни излъчвания.Освен това ако е в спалнята на детето, то може да се изкуши и да стане тайно и през нощта да сърфира в интернет, което е недопустими.

 

Договорете се с вашето дете колко време дневно ще прекарва пред компютъра. Може да подпишете писмено споразумение и да го окачите на видно място.

 

Сложете до компютъра  пясъчен часовник или таймер, които да отмерват времето през което детето стои пред компютъра.