ДЕТЕТО МИ ЯДЕ НЕ КАКВОТО ТРЯБВА

dete hranaЗдравословното хранене в детската възраст е много важно. Дебелите деца са нещастни и болни. Можете да предотвратите проблемите.

 

Детето ви предпочита пържени картофи и пица със салам. Тези лакомства обаче са забранени, защото все повече деца страдат от наднормено тегло. Дори и в тази крехка възраст високото кръвно налягане и повишените стойности на холестерола не са рядкост.

 

БАЛАНСИРАНОТО ХРАНЕНЕ Е ВАЖНО.

Най-добре е изобщо да не позволявате на децата да напълнеят. Децата, които влачат прекалено много килограми със себе си, трябва да ги свалят по най-бързия начин. В свободното време трябва да играят и спортуват вместо да стоят пред телевизора и компютъра. Нека ходят пеша или да карат колело, вместо да ги разхождате с кола.

 

Прибавете и здравословното хранене. Петдесет процента от храната в детска възраст трябва да се състои от зеленчуци и пълнозърнести продукти. Мазнините не бива да надвишават 30%, а белтъчините – 15%. Ако не можете да прецените точно, най-добре планирайте менюто с помощта на таблица за  стойностите на хранителните продукти.

 

Течностите също са важни. Децата трябва да пият много, но внимание, само неподсладени напитки.

 

ЛАКОМСТВАТА СА РАЗРЕШЕНИ КАТО НАГРАДА

Напълно безсмислено е да забраните на детето си да яде една определена група продукти. Забраните го подтикват да се противопостави и да прави точно обратното. Детето винаги ще иска най-много това, което му е строго забранено. Пържени картофи и пица от време на време няма  да им навредят. Много деца се отнасят скептично към здравословното хранене, защото то се смята за еднообразно и безвкусно. Направете си труда да  направите менюто на вашето дете по-интересно.

 

БЪДЕТЕ  ИЗОБРЕТАТЕЛНИ.

Поднасяйте храната с лимонов сок или ябълков оцет. Комбинирайте плодовете със салата. Винаги придавайте на яденето апетитен вид.