Децата и плажа

deca plajИЗГАРЯНИЯТА В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ СА ОПРЕДЕЛЯЩ РИСКОВ ФАКТОР ЗА ПОЯВА НА КОЖЕН РАК!

Бебетата под годинка трябва задължително да се пазят от директно слънчево нагряване. Ако все пак родителите им са ги завели на плаж, трябва да ги сложат под чадър или дърво. Дори и това не е достатъчно да ги предпази от опасната слънчева радиация на 100%, защото сянката ограничава влиянието на слънчевите лъчи само наполовина. Децата изгарят  по-бързо и тежко, защото в тяхната кожа има по-малко количество меланин, които осигурява естествената фотозащита на кожата, отколкото при възрастните.

Малките трябва също така непрекъснато да са с добре прикриващи дрехи и шапки. Вече е разбит митът, че светлите дрехи предпазват повече от слънчевите лъчи – напротив, одеждите трябва да са с по-тъмни и наситени цветове, както и от плътна материя. Разбира се децата също трябва да се мажат с фотозащитни кремове редовно – половин час преди да отидат на плажа и на всеки 2 часа след това. Тъй като малките често пребивават в по-голямата част от времето във водата, е нужно слънцезащитният препарат да бъде водоустойчив. Ако все пак се допусне изгаряне, на зачервеното място трябва да сложите СТУДЕНИ КОМПРЕСИ или да се направи СТУДЕН ДУШ. В такива случаи кожата трябва да бъде хидратирана допълнително и затова на мястото на изгарянето се поставя хидратиращ крем, както и мазила с витамини или алое. Ако се появят мехури, те не бива да се пукат, за да не се получи инфекция. Може да се направи превръзка с бинт и да се приеме аспирин или друг противовъзпалителен медикамент. На децата не се дава аспирин. През това време, разбира се, не бива човек да се излага на слънце, а когато възпалената кожа започне да се лющи след няколко дни, се прилага хидратиращ крем за тяло.

 

Добрите фотозащитни продукти се продават в аптеките. Те не трябва да са само срещу  UVB лъчите, а и срещу UVA лъчите.

 

Доказано е статистически, че изгарянията в детска възраст имат отношение към възможността да се развие меланом на по късен етап от живота.