Четете книги на децата

chetete na decataЧетете книги на децата

 

Още от самото раждане на децата, специалистите психолози  споделят, че е хубаво родители да започнат с четене на книжки. Като според тях това допринася за връзката между родителя и новороденото. Макар и все още да не разбира какво точно му говорите, детето свиква с майчиния и бащиния глас.

 

Психолозите споделят още, че на децата, на които им се четат книжки още след 1 – 2 ден след раждането развиват по-бързо говорните си способности от останалите деца, освен това специалистите смятат че това спомага и в по късен етап от живота им за правилно изговаряне на думите. Според изследване направено във Великобритания децата, на които родителите редовно четат книжки, потърсили помощ на специалист логопед са 8 пати по-малко от тези, на които не е било четено или ако е четено е било хаотично.

 

Четенето на книжка не бива да спира тогава когато детето достигни 3г. както е прието в България. Напротив ! Четенето на книжка на децата след 3 годишна възраст стимулира тяхното творческо мислене. За разлика от телевизора, където има едно режисьорско виждане, то при четенето на книги децата по свой собствен начин си представят героите в книгата.

Според друго изследване направено от американски психолози и педиатри, казват, че децата на които се чете редовно биват подтикнати към интелектуален труд т.е. това са деца които са по любопитни и които най-вероятно ще им се отдават науките.

 

Създайте си навик да четете на детето !

 

Когато детето е неспокойно вие може да вземете книжка и да започнете да му четат. Заедно с това може да му показвате животните и предметите, с което детето по-лесно ще ги запомни и ще ги разбере. Необходимо е на детето да се чете поне по 15 минути на ден. Хубаво е ако го правите винаги в определен час като по този начин ще му създадете и определен режим и в по-късни ученически години това усилие ще ви се върне като имате един прилежен ученик.