Безвредни бои за яйца от природата

Безвредни бои за яйца от природата

 

Безвредни бои за яйца от природата

Боядисването на яйца е една от най-старите традиции в християнския свят. Яйцата се боядисват от малки и големи в четвъртък или събота непосредствено преди големия християнски празник Великден. Всеки от нас решава сам как да боядиса яйцата, за това сме решили да ви предложим една алтернатива на евтините бои за яйца, които се продават в магазините.

Ако обичате природата и сте фен на естествените продукт, в тази статия ще се опитаме да ви помогнем да оцветите яйцата за Великден с материали от природата.

Цветове от природата

Най-разпространения метод за добиване на багрило от природата е от растенията. За да се добие цвят от растението е нужно да се добави топлина и вода. Накратко казано, да ги сварим в съответната субстанция.

Тук е много важно да споменем, че цветът, който виждаме върху растението не винаги е цветът, който ще получим и върху яйцето. Много хора се изненадват като използват червено зеле – което има виолетов цвят, а яйцето се боядисва в синьо. Ако и при вас се случва така да знаете, че няма нищо нередно!

Както и при купешките бои за яйца, към натуралните може да се добави оцет. Оцетът има важна роля, от една страна той влияе върху нюансите на цвета, а от друга страна на наситеността.

Ето и няколко примера за растения, които могат да бъдат използвани като багрила за боядисването на яйца.

Зелено: отвара от коприва
Жълто: невен, куркума, люспи от лук
Синьо: червено зеле, боровинки, бъз
Червено: люспи от червен лук, слива, червено цвекло – особенно червеното цвекло!
Розово: червени горски плодове, боровинки, череши
Тъмно лилаво: хибискус
Виолетово: боровинки, тъмно грозде, къпини
Оранжево: тъмни люспи от лук, чили на прах или морков (корен)

Боя за яйца