Бебешко столче за кола, как да го изберем

Бебешко столче за кола, как да го изберем

С нарастващия брой пътни инциденти, превръщат моторните превозни средства в една опасна обстановка за децата, добре е да имаме това на ум и да защитим максимално малките сладури по време на път. Едно от най-важни предпазни средства за детето това са бебешките столчета за кола. Според правилника за движение по пътищата, превозването на малки деца става единствено и само в специални столчета с обезопасителни колани.

Избор на седалка за кола

Избора на седалка за бебето в колата е сериозна и важна отговорност за родителите. Както при избора на дрехи и обувки за бебето важна роля в това отношение има качеството, а всички останали фактори като парите остават на заден план. Едно от най-важните неща, когато купувате столче за кола е да се уверите за произхода му. Купувайте само стоки произведени в Европа, които имат сертификати за безопасност.

Столче за кола в зависимост от възрастта на детето

При избора на стол за кола е важно да знаете, че те не са универсални. Има столчета предназначени за различните възрасти деца, вземат се предвид ръст, телосложение и прочие. Най-често срещаната категоризация на столчетата за автомобили е от 0 до 3.

Столче за кола група 0+
– тази група е предназначена за новородени бебенца до достигнато им на тегло до 13 килограма т.е. тази група е предназначена за деца до около 2 годишна възраст. Обикновено в пакета към стола за кола има специална подложка, която се добавя щом килограмите на детето достигнат 6.

Столче за кола група 1 – тази група е предназначена за деца с тегло от 9 до 18 килограма или това е на възраст до около 4 гадинки.

Столче за кола група 2-3 – Тези две групи са предназначение за деца до възраст 10-11 години. Приблизителните килограми са до около 36. На тази възраст на пазара има много предложения, родителите могат да изберат между столче и седалка. На тази възраст изключително важна е позата в която пътува детето, защото от тази възраст се увеличава риска от гръбначно изкривяване.

Имайте в предвид, че някои от производителите въвеждат и междини категории като 1/2 , 1/3 те са за максимално удобство на седалката според възрастта на детето!

Още няколко съвета за столче или седалка за кола

1. Проучете какво е необходимо за правилното поставяне на столчето или седалката във вашата кола. Проверете дали разполагате с всичко необходимо. Добре е да се консултирате с консултанта, ако той не е наясно прочетете упътването там е обузначено за които модели автомобили е предназначено столчето.

2. Защита на главата – това е от важно значение, купувайте столчета за кола, които имат възглавнички за главата. Това е от първостепенно значение особено за децата на възраст до 2 години.

3. Облегалката трябва да държи гърба на детето в правилна позиция, да не позволява прегърбването или наклоняването на детето.

4. След като сте закупили столче или седалка за кола уверете се, че сте я поставили правилно.

Инвестицията в хубаво столче за кола е важна!

Бебешко столче за кола