Какви задължения да възложим на децата според възрастта им

Какви задължения да възложим на децата според възрастта им

Много от съвременните родители са възприели вярването, че трудът и работата са за бедните и се опитват да предпазят децата си от този “вреден” навик труд. Всъщност истината е, че трудът краси човека и дава смисъл на неговото житие. Добре е още от най-ранни детски години, децата да се възпитават, че за да получат нещо, което искат наистина е нужно да положат усилия, а не да им се дава на готово.

Възлагайки на децата различни  отговорности и задължения, родителя изгражда в детето чувството за самостоятелност и отговорност при децата. Способностите на децата са различни, въпреки това се опитахме да подберем няколко универсални задачи, които могат да бъдат поверявани на децата спрямо тяхната възраст.

Задължения за деца под 2г. възраст

Децата на възраст до 2г. са неспособни за извършването на сложни задачи. Отговорностите при тях са свързани основно с подредбата на книжките и играчките след като детето приключи играта с тях. За да придобие този навик детето е изключително важно поведението на родителя. Той трябва да настоява, че докато работата не е свършена детето няма да продължи да си играе.

Задължения за деца до 5г. възраст

Въпреки, че всички родители знаем, че децата са ангелчета. Още преди да са навършили 6г. децата започват да се възползват от слабостите на родителите и да се опитват да ги манипулират. За това е важно още на тази възраст да се постараем да вдъхнем респект и уважение и да знаят, че думата на мама и тате е закон. През този възрастов период при децата способностите им порастват. Наблюдава се едно изключително голямо ментално израстване. Децата вече могат да помагат в домакинската работа.

Доба идея е да включите детето при извършване на домакинската работа. Примерно прибиране на прането от простира, окомплектоване на чорапи и дори може да се опитате да научите детето да сгъва дрехите. Също така през този възрастов период децата са инициативни и искат силно да приличат на възрастните. Поради тази причина може да включите вашето дете по време на готвене, като му възложите задачата да подава продуктите от хладилника и шкафовете, които стига. Може да му помогнете в разбъркването с лъжица, когато имате подобна нужда и пр. Не забравяйте, че дори и да направи някоя беля, като да изтърве яйце на пода, не бива да му се карате, а да сте наясно, че без грешки, човек не се учи!

Друга задача, за малчуганите между 3-5 години, която лесно може да бъде изпълнявана е поливането на домашните растения. За целта на детето ще му е необходима малка кофичка, а може да използвате и бутилка от минерална вода.

Задължения за деца от 6г.  до 8г. възраст

Както казват старите хора, първите 7 години са най-важни. През тази възраст на детето трябва да започнат да се възлагат задължения, които да го изградят като нормален член на нашето общество. Това включва и поддържането на личните вещи. Добре е от тази възраст да се възлага задача на детето само да оправя леглото и стаята си, като родителите стриктно да следят за това дали ежедневно стаята е добре подредена. От домакинските задължения, на детето може да възложи поддържането на двора (ако живеете на село или имате къща на село). Събирането и правилното окомплектоване на боклука, храненето на домашния любимец и пр.

Задължения за деца от 9г.  до 11г. възраст

Младежите на възраст от 9 до 11 години е нужно да бъдат ангажирани. В случай, че имате момче е добре да помага на баща си, като измива колата поне веднъж седмично, когато баща му ремонтира да подава инструментите. В същото време и за момичетата и момчетата е добре да се помагат на майките си, като се включват в пускането на прахосмукачка или почистването на праха. Извеждането на домашния любимец следобед също може да стане тяхно задължение.

Задължения за деца от 12г.  до 16г. възраст

Въпреки, че малко родители го признават децата в този възрастов период са вече, почти възрастни и могат да поемат значително по-голяма отговорност за действията си. Също така и задълженията им може да бъдат по-сложни и отговорни. На децата в тази възраст може да се повери грижата на по-малък брат или сестра. Разбира се грижата да е краткотрайна. От домакинските задължения, децата вече могат да пускат пералня, да простират прането, а след това да се грижат и за неговото прибиране. Смяната на спалното беля е вече абсолютно постижима за тях задача. Измиването на съдовете  поне веднъж седмично също може да се превърне в тяхно задължение.

През този възрастов период е добре родителите да започнат да възлагат на децата си задачи свързани с пари. Като това да отидат да платят тока или да напазаруват за вкъщи. По този начин в тийнейджърите се изгражда чувството, че родителите им вярват в тях и те се научават да поемат отговорност.

Имайте предвид, че тези задължения са само ориентировъчни и може да измислите много други, които да станат периодични или постоянни задължения за децата.

И един последен съвет от нас. Не наказвайте децата, когато направят някаква беля с работа. Това ще повлияе на психиката им и те под съзнателно, ще свързват работата с нещо лошо!

Задължения за деца