ВАКАНЦИЯ ДАЛЕЧ ОТ ЦВЕТЯТА

cveteЛятото е в разгара си и вие вече сте на отпускарска вълна. Куфарите почти са стегнати, резервациите са направени, билетите до избраното от вас място за почивка са купени. Има само един проблем, които ви притеснява – какво правите с прекрасните си стайни и градински цветя? Безспорно най-лесно би било, ако намерите кой да се грижи за тях, докато отсъствате, но предвид отпускарският сезон това не винаги е възможно.

Спокойно! Можете да се справите и сами, ако преди това извършите някои подготвителни действия, които ще помогнат на любимите ви растения да минат на по-икономичен режим.

 

Около две седмици преди отпътуването ви спрете да подхранвате цветята с торове – това ще им е сигнал, че трябва да преминат на по-бавен растеж. Огледайте внимателно листата им за следи от вредители. Засегнатите растения третирайте със съответните препарати, а здравите напръскайте профилактично с билкови отвари. Задължително откършете мъртвите клонки и пожълтели листа – те са като магнит за акарите. Почистете и вече падналите листа от пръстта, защото с гниенето си те започват да привличат мушички. 3-4 дни преди заминаване откъснете по-големите пъпки и цветове, за да спестите на растенията си енергия, която ще им е нужна за оцеляване в ”сахарската” суша. Преместете на сянка всички цветя, изложени на преки слънчеви лъчи. Ако имате щори, ги пуснете на две трети. Непосредствено преди да заминете, изкъпете по-големите растения и дръвчета обилно под душа, а по-малките саксии сложете в дълбоки съдове, кастрони или легени, пълни с вода.

 

Разбира се, най-голям проблем за всеки, който гледа цветя, си остава въпросът с поливането. Ако няма на кого да разчитате за редовното овлажняване на домашната зелена украса, то може да прибегнете към някои от следните изпитани методи:

 

Забийте в пръстта на саксиите по четири дървени летви, малко по високи от самите растения, опънете върху тях достатъчно голям найлонов плик. Прикрепете с ластик плика към външната страна на саксията и я поставете в съд с мокра тор. По този начин цветето може да оцелее в продължение на две седмици без поливане.

 

Поставете съд с вода на място, около два пъти по високо от най-голямата саксия.Подредете около него саксиите. Пригответе си вълнени фитили или тънки памучни шнурове, които да свързват отделните саксии с водоизточника. Единия край на фитила заровете на около 4 см. в пръстта, а другия потопете в ”резервоара” за вода, като го закрепите с камъче. През фитила водата ще стига от съда до саксията. За по големи саксии може да ползвате няколко такива шнурове.

 

Широко разпространен метод е ”поливането” с пластмасови бутилки от минерална вода с надупчени дъна. Шишето се заравя с гърлото надолу в пръстта, а цветето изсмуква толкова вода, колкото му е необходимо. Имайте предвид, че по големите саксии се нуждаят от повече вода, затова в тях поставяйте 2-литрови бутилки, докато по малките могат да се задоволят с и с половин литрови шишета.