ТЕМЕНУЖКИТЕ

temenujkiГрадинските теменужки изживяват истински ренесанс. Смятани доскоро за обикновено и старомодно цвете, днес теменужките са все по-търсени за украса и на градината, и на балкона. Теменужките имат множество предимства, като най-същественото  сред тях е голямото разнообразие от сортове. Напоследък например добиха голяма популярност нови хибридни видове, които са стелещи се или каскадни в зависимост от начина на засаждане. Освен това е възможно практически през цялата година да имаме цъфтящи  теменужки, ако ги засаждаме на вълни през няколко месеца. Теменужките са изключително студоустойчиви и издържат при доста ниски температури в ранна пролет и късна есен.

Теменужките обичат богата на хумус почва, която да съдържа и доста изгнили листа. Затова е добре да се добавят преди засаждането. След това по време на растежа нямат нужда от допълнително подхранване, защото това ще има ефект само върху листата, а не върху образуването на повече пъпки и по-продължителен цъфтеж. Теменужките могат да се отглеждат и в съндъчета, но минималната им дълбочина трябва да бъде 30 см. Виреят най-добре на сенчесто място със слънце в началото или в края на деня, когато е по-слабо. Обедните лъчи ще прегорят нежното цвете и листа. Поливайте умерено, но редовно. Не допускайте пълно пресъхване на почвата. Но и подгизването й е вредно, ще доведе до изгниване на тънките коренчета. След първата вълна на цъфтежа изрежете растенията до 7 см. Това ще стимулира подновяване на листната маса и образуване на нови пъпки. Редовното отстраняване на повяхналите цветове е гаранция за по-продължително цъфтене. Изсъхналите листа също е добре да се махнат. Внимавайте за появата на листни въшки, които често нападат теменужките. Веднага напръскайте с подходящ препарат.

 

Новите хибридни сортове с каскаден ефект са дребноцъфтящи и приличат повече на дивите горски теменужки. Има голямо разнообразие на багри, като повечето са едноцветни или двуцветни. Разрастват се много бързо и имат добър почвопокривен ефект. Посадени във висящи кошници образуват красива каскада от листа и цветове. Грижите за тях са същите като за обикновените теменужки.

 

Семената се засяват в началото на есента. След поникването и укрепването на разсада е добре да се поразреди, като се оставят най-силните екземпляри. През пролетта се размножават на постоянните места. Възможно е и размножаване от резници, но то е по-сложно и изисква доста време и усилия.

 

Според специалистите по цветолечение теменужките внасят уют и спокойствие в дома, засилват сплотеността в семейството. Карат ни да гледаме по-филосовски на проблемите. Освен това теменужките прочистват атмосферата от негативни емоции и дори вредни насекоми.

Теменужки