ОТ ПОЧВАТА ЗАВИСЯТ ХУБАВИТЕ ЦВЕТЯ

kompost

ОТ ПОЧВАТА ЗАВИСЯТ ХУБАВИТЕ ЦВЕТЯ

Не всеки знае, че ако цветята растат лошо, вината често е в почвата. Искате ли те да са кичести и да будят завистта на съседката, научете се да ги съчетавате с пръстта, в която ги садите.. Така обогатена тя е подходяща  и за зеленчукова градина.

 

ГЛИНА – Тя е тежка, много богата на хранителни вещества, и при нея няма  резки колебания в температурата и влажността. При смесване идеални прибавки са 30 процента  торф и 50 процента пясък. Подходяща е за рози , декоративни растения, овощни дръвчета. Превъзходна е за садене на зеленчуци, защото подсилва вкуса им.

 

ТОРФ – Смесената с него почва  е кисела, способства за по-бързото усвояване на желязо и магнезий, богата е на хранителни вещества и задържа влага. Незаменима е за растения с плитки корени – рододендрон, хортензии, азалии, боровинки.

 

ПЯСЪК – Когато почвата е песъчлива, тя е суха, бедни на хранителни вещества и бързо попива вода. В същото време е гостоприемна за зимния жасмин, многогодишните тревисти растения, бора, брезите. В нея много добре виреят аспержи и боровинки.

 

КОМПОСТ – Той е доста богат на хранителни вещества, но съдържа соли и затова не бива да е в чисто съдържание, а смесена с около 20 на сто глина и близо 50 на сто пясък. По този начин и влагата се задържа за по-дълго време. Почва с компост е за гардении, петунии, магнолия, декоративна череша.  Ръснете ли го в зеленчуковата градина ще  наберете богат урожай от тиквички, домати, краставици, зеле.