ПАЛМИТЕ ВНАСЯТ ЕКЗОТИКА У ДОМА

palmi

ПАЛМИТ

Палмите шепнат за слънчевия юг и омайните топли нощи. Затова е добре у дома през зимата да внесете частица от лятното настроение. Предлагаме ви няколко съвета какви растения да изберете и как да ги отглеждате.

Добре е да знаете, че кафявите и изсъхналите части се отрязват. Ако помещението е топло, растението е застрашено от акари. При нужда го пръскайте с препарат, който ще ви препоръчват в цветарския магазин. Палмите да не стоят близо до отоплителни уреди и всекидневно да се пръскат с пулверизатор с не много студена вода. Пръстта трябва да е леко суха при пипане. Тя се сменя през две години. Преди да го посадите, потопете растението за кратко във вода. При  засаждане почвата леко се притиска. Може да се полее или съдът да се постави за час два  в леген с вода.

Торът се разтваря във водата за поливане. През зимата се тори през две седмици. Палмовите семена преди засаждане леко се надраскват с остър нож. Оставят се да престоят 1-2 дни в хладка вода. Притискат се в пръстта по едно семенце. Поставя се на светло и топло, но не и на влажно място. Първата нежна зеленина се появява след около 9 седмици.

Палмите от тип папрат има фини, но здрави перести листа. Обича много слънчева светлина.

Палмите от вида ареа са на тънки дръжки със заострени и издължени меки листа, които се полюшват и при най-малкото движение на въздуха. Чувстват се добре и при 18-20 градуса.

Видът палми тип чадър е наречен така, защото има стърчащи листа. Този вид обича влага.

Мадагаскарските палми растат най-бързо и за две години могат да достигнат до 2 метра височина. Те са  с бодлив като кактус ствол. Поливат се веднъж седмично, за да не им опадат дългите и остри листа.

Палмите от вида фйоникс са с тънки и корави листа, покриващи кичести клончета, които тръгват от основата. Стигат до 2 метра. Трябва да се пазят от студени течения. През зимата се поливат умерено.

Южноамериканската палма филинг е позната още с името мамут. Не е чудно,ако някой ден ви роди кокосови орехи, но затова е необходимо много слънце и просторно място.