ПАЛМА – КАК СЕ ЗАСАЖДА

ПалмиСемената на палмата покълват най-бавно в сравнение с другите растения. Понякога минава месец, а понякога цяла година докато пробият почвата. Преди да ги посеете е добре да накиснете семената на палмата в топла вода. Колкото обвивката на семето е по-дебела, толкова по-трудно покълват.

 

Въоръжете се с търпение. При някои видове палми семената губят кълняемост след 4-6 седмици. За покълването на престояли семена понякога са необходими 3 години.

 

Топлината е чудотворна при палмите. До момента на засяването семената на практика са успели да изсъхнат. Затова предварително ги накиснете в топла вода минимум за 3 дни.

 

Семената на палмите се засаждат в торф. Предварително трябва много добре да го навлажните, след това го изцедете, но така, че в него да остане достатъчно влага.

 

Сипете торфа в прозрачен найлонов плик, сложете семената вътре и го затворете херметически. Поставете пакета на тъмно място.

 

Когато семената покълнат, веднага трябва да ги преместим в саксия. Напълнете саксията с лека почвена смес, премесена с пясък. Садете всяко семенце в отделен съд.

 

Поливайте младото растение умерено и редовно. Докато не се появи първата двойка същински листа, не поставяйте саксията на преки слънчеви лъчи.

Палма