Отглеждане на цветя на балкона

Отглеждане на цветя на балкона

Голяма част от домакините в големите градове имат малки градинки на своите балкони. Ако и вие сте решили да започнете да отглеждате цветя на балкона е важно да се съобразите с няколко неща. На първо място важно е балкона дали е остъклен или не е. Свтлиния и топлиния режим на терасата също има важно значение при отглеждането на цветя.

Цветя според светлината

Един от основния екологичен фактор за растенията това е светлината. Според нея се поделят на светлолюбиви растения, сенколюбиви и сенкоиздражливи. Преди да започнете да отглеждате което и да е растение на тераста трябва да прецените от кой вид е. Най-лесно се различават сенколюбивите – те имат малки листа с тънки листа, цветът на листа им е светло зелен, а сенколюбивите имат по-големи листа с по-тъмно зелена листна петура.

На терасата може да изградите етажност на растителността. Високи светлолюбиви цветя, а под тях по-ниски сенколюбиви растения. Ефекта е много добър, а вашата цветна градина на балкона ще изглежда прекрасно.

Друг важен фактор на светлината това е продължителността на светлинния ден. Ако искате да отглеждате цветя или растения от тропиците и екваториалните зони, ще нужно да си поставите допълнителна лампа.

Отглеждане на цветята според температурата

На домашния балкон в зависимост от сезона температурата е различна. Остъклеността му е също много важно за топлинния режим на вашата цветна градина. Най-общо според екологичния фактор топлина растенията се поделят на топлолюбиви, студолюбиви и студоустойчиви. През пролетта и лятото на терасите топлината е висока, най-подходящи са топлюбивите видове.

Разпознаването на различните видове цветя според екологичния фактор топлина е важно за правилното отглеждане на цветята. Ето как да ги разпознавате:
Топлолюбивите растения са обикновено хелиофити (тези които обичат светлината). При някои растения, които живеят на високи температури листата са видоизменени във вид на тръни или бодили с цел запазване на водата. Такъв е примера с кактусите.
Сенколюбивите и издръжливите цветя обикновено имат трихоми, който образуват въздушен слой да пази растенията от измръзване. Други приспособления са наличието на дебел слой кутикула и пр.

Правилното определяне на цветята според екологичната им група е важно за правилното им отглеждане на балкона и за предпазване от различни фитопатогени заболявания във вашата цветна градина!

Отглеждане на цветя