Орхидея правилно отглеждане в домашни условия

Орхидея правилно отглеждане в домашни условия

Орхидея правилно отглеждане в домашни условия
Орхидеята е сред любимите цветя на жените, известна е с нежността си и изключително трудното си отглеждане в домашни условия поради големите капризи.

Истината е, че орхидеята е прекрасен подарък за всяка една жена, а когато подаръка е жива орхидея, то много жени полагат какви ли не грижи но в рамките на 2-3 месеца цветето загива. Ако и вие имате орхидея в къщи нека да ви дадем няколко съвета и де се опитаме да вдъхнем живот на красивото цвете.

Орхидеите фотосинтезират с корените

Това е един малко известен факт, за да отгледате правилно вашата орхидея е добре да я поставите в стая с голямо количество естествена слънчева светлина. Съдът в който се отглежда задължително трябва да бъде прозрачен, за да могат слънчевите лъчи да достигат до корените на цветето и то да синтезира глюкоза.

Освен светлина важен фактор за всички цветя включително и орхидеята е влажността на въздуха. Отглеждането на орхидея в суха среда е изключително грешно, препоръчително е помещението да е с умерена до средно висока влажност.

Друг важен екологичен фактор за отглеждането на орхидея е температурата. Капризите на това цвете по отношение на температурния режим никак не са малки. През нощта температурата в стаята трябва да спада с поне 10-15 градуса, а през деня да се повишава с толкова.

Орхидеите имам нужда от вода

Отглеждането на орхидеи в къщи е сложно, но не и невъзможно. Всяко цвете има нужда от вода орхидеята също. Добре е да поливате орхидеята веднъж на две седмици. За разлика от повечето цветя водата за орхидеята не се налива отгоре, а се сипва в купичката на саксията.

Друга грижа, която може да направите за красивото и нежно цвете е да забърсвате листата на растението веднъж на две седмици.

Както всяко растение и орхидеята се нуждае от тор. За максимална грижа ви препоръчваме течни торове, които се продават в специализираните магазини за цветя, те ще доставят максимални хранителни вещества на любимото ви цвете.

Как да познаем дали се грижим правилно за орхидеята

Един от най-сигурните методи да се убедите, че се грижите правилно за нежния каприз сред цветята е това, ако тя цъфне отново. Обикновено в цветарските магазини продават орхидеи, които са вече цъфнали, но да цъфне отново това е сложна задача. Спазвайте простите съвети за отглеждане на орхидея, които споделихме по-горе и вие ще накарате вашето цвете да цъфти!

Орхидея