ОРХИДЕЯТА НА ИНКИТЕ

orhideqАлстромерията е добре позната като цвете, от което се правят разкошни букети. В профил цветчето прилича на орхидея, а в анфас на лилия. Затова някои цветари я наричат перуанска лилия, а други орхидея на инките.

Въпреки че се отглежда предимно оранжерийно, орхидеята на инките е напълно достъпна и за собствениците на градини.

За да расте благополучно  и да ни дари с разкошните си цветове, трябва да намерим подходящо място в градината за орхидеята на инките. То не трябва да е припечно, но-най-добре е в леката ажурна сянка на някое дърво. Почвата трябва да е лека и пропусклива, но с достатъчно хранителни вещества. Ако е глинеста, е нужно да я подобрим, като добавим торф, компост, листовка и други подобни. Ако е песъчлива, ще стане подходяща с добавка на добре угнил оборски тор и компост. Реакцията трябва да е неутрална или слабо кисела.

 

Главната трудност е презимуването на орхидеята на инките. Клубените й издържат само на много слабо и краткотрайно замръзване. Някои градинари просто ги изваждат заедно с повечко пръст около тях и ги съхраняват като гергините и гладиолите. Други изрязват надземната част на орхидеята на инките и когато почвата е добре просъхнала, натрупват дебел слой сухи листа и ги покриват с непромокаем материал. Отгоре се натрупва слой почва с дебелина 25 см.

 

Размножаването на алстромериите – орхидея на инките е най-лесно с разделяне на коренищата. Това е най-добре да се извърши през пролетта. Всяка част трябва да има поне 10-15 растежни пъпки – ”очички” . Отделените части се засаждат на дълбочина около 10 см. Ще цъфтят през лятото, но през първата година не бива да очакваме обилен цъфтеж.

 

Можем да си засеем и семена, които дълго време запазват своята кълняемост. Прави се разсад, който при настъпване на лятото се разсажда в градината. Новите орхидеи зацъфтяват на втората година.

 

Грижите за орхидеята на инките са нормални – полива се умерено и се предпазва от бурени. Няколко пъти през време на вегетацията, най-добре веднъж седмично, е полезно да се подхрани с разтвор на минерален тор за цъфтящи растения или с добре угнил оборски тор.

ОРХИДЕЯТА НА ИНКИТЕ