НЕМЕЗИЯ

nemeziqЕдногодишното цвете немезия идва от Южна Африка, където расте като полухраст. Цъфти от юни до септември в бяло, жълто, червено, виолетово или синьо. Има и пъстроцветни сортове. Но ако лятото е сухо и горещо, периодът на цъфтеж значително се съкращава. Цветовете са разположени на гроздове. Най-разпространени са хибридните тревисти сортове, които достигат на височина 30-35 см., има и каскадни видове. Повечето от тях ухаят много нежно и приятно.

 

Всяка градинска почва е подходяща за немезията. Добре е да е дренирана. Вирее най-добре на слънце и лека сянка. При северно изложение цъфтежът е много оскъден. Пензирайте връхчетата на младите растения, за да се разклонят. Поливайте умерено, а при сухо и горещо време – обилно. Може да подхранвате растението от време на време с препарат на цъфтящи видове. След вълната на първия цъфтеж подрежете стъблата, за да стимулирате образуването на нови пъпки. Намезията може да се комбинира в балконските сандтчета с лобелия или петуния или да се използва като почвопокривно растение при високи мушката, далии, гладиоли.

 

Намезията се размножава от семена, които се засяват през март-април. След поникването и образуването на 2 двойки същински листа, разредете разсада. Преместете на постоянните места в началото на май.

НЕМЕЗИЯ