ПЕТТЕ НАЙ-ПОЛЕЗНИ НАПИТКИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

вода в жегитеМИНЕРАЛНАТА ВОДА с ниско съдържание на соли най-добре утолява жаждата в горещо време. Хладката минерална вода няма равна на себе си по утоляване на жаждата. Тя освежава , стимулира апетита  и дори премахва умората. Най-подходяща е трапезната минерална вода. т.е. да съдържа не по-вече от един грам минерали на литър. Или лечебна минерална вода с минерализация не по-вече от 4 г. на литър. Водата, която съдържа повече от 7 г. соли на литър, не утолява жаждата. Тя трябва да се пие само по указание на лекар.

Ако нямате проблем със стомаха, няма да ви навреди и газираната вода. Дори е най-добре да изберете именно нея. Но хората с гастрит и язва нека се въздържат. Най-добре ще утолите жаждата , като добавите  парченце лимон или лъжичка боровинков сок.

ЧАЯТ според учените  е едно от най-добрите средства за утоляване на жаждата, но от него трябва да се пие една трета по-малко, отколкото обикновената вода. В горещините е хубаво чаят да е леко студен. Не е важно дали е черен, бял  или зелен. Важното да е натурален, не много силен и наскоро попарен. Добавяйте и няколко кубчета лед, малко след като го сварите, за да изстине бързо. Така ще запазите полезните вещества на чая, защото ако изстива бавно , тези полезни вещества се изпаряват. Чаят е много полезен заради високото съдържание на витамин Р, който укрепва кръвоносните съдове. Пресният чай е добър помощник в профилактика на рака. Можете да пиете билкови чайове , например от мента  или маточина, но не и от жълт кантарион – той увеличава риска от слънчеви изгаряния. Бъдете внимателни – вече се предлагат много видове студени чайове. Те също утоляват жаждата, но в много от тях има ”химични ”добавки, затова ползата от тях е съмнителна.

КИСЕЛОМЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ са много освежаващи през горещите дни.Айрана, йогурт, кисело мляко – те съдържат органични киселини и много добре освежават в знойните дни. Освен това бързо се усвояват и помогат да се възстанови нормалният състав на микрофлората в червата. Във всичките му видове киселото мляко може да се употребява със сладки плодове , вкл. горски плодове. Така хем ще утолите жаждата , хем  ще попълните белтъчните  и калциевите запаси на организма. А това е важно, защото през жегата на човек не му се яде много, апетитът спада донякъде. Най-добре е да редувате кисело млечните продукти с обикновена или минерална вода. За обикновеното мляко не може да се каже същото. То не може да утоли жаждата така,както киселото мляко, но ако го обичате и го понасяте, можете да го пиете леко охладено. През жарките дни най-добре  наблягайте на обезмасленото мляко . Ако е пълномаслено, го разреждайте леко с вода. Това ще се отрази благоприятно на състоянието на стомашната лигавица. През лятото не се препоръчва  да се пие мляко след ядене , защото то влошава смилането на храната. И без друго през горещините е потиснато отделянето на стомашен сок.

ПИИТЕ РАЗРЕДЕН СОК – разбира се няма да подминем и полезното действие на соковете , нектарите и компотите. През лятото е най-полезно да приемате боровинков , доматен, грейпфрутов и дрянков сок. Те са по-кисели, дразнят вкусовите рецептори, което провокира отделянето на слюнка и утолява жаждата. Сладките сокове не са толкова подходящи за утоляване на жаждата, но са изключително полезни, защото съдържат пектин и витамини. В жегите пийте само разредени сокове. Те по-бързо се усвояват. Компота може да утолява жаждата ви само ако е с по-малко захар. Ако е много сладък няма да има ефект. Не се препоръчва леден компот. Той потиска храносмилането повишава риска от ангина.

НАСТРОЙКАТА ОТ ЧАЙНА ГЪБА СПАСЯВА ОТ ЖЕГИТЕ – напитките на основата на каркаде също се препоръчват през горещите летни дни за утоляване на жаждата. Освен това намаляват гъстотата на кръвта и подобряват работата на червата. Каркадето защитава черния дроб от неблагоприятните въздействия и бактериите. А веществото,което придава червен цвят на този чай, оказва силно антиоксидно действие. Настoйката от чайна гъба утолява жаждата по един много ефикасен начин. Подобрява общото самочувствие и действа като биостимолатор. Освен това настойката от чайна гъба понижава нивото на кръвното налягане.