ЛАВАНДУЛА

lavandulaЛавандулата се среща и у нас. Тя е много ценно растение. Има различни приложения.

Най-вече в медицината и козметиката.

Лавандулата е вечно зелено растение. Тя е полухраст  с височина 40-60 см., с малки, сиво-сребърни листенца. Цветовете на лавандулата могат да бъдат сини, виолетови, лилави, рядко бели или розови. Лавандулата има силен аромат. Събира се в най-горещия период на лятото, тъй като тогава съдържа най-голямо количество етерични масла.

От лавандулата се добива масло . Лавандуловото масло притежава известни терапевтични свойства.

 

Лавандулата защитава   при епидемия от грип. В стаята се впръскват 4-6 капки масло от лавандула. Желателно е ароматът на лавандула да насити цялото помещение.

 

Маслото от лавандула действа благоприятно на дихателните пътища. Препоръчва се при лечение на бронхит и бронхиална астма. Лавандуловото масло е добро отхрачващо средство

 

Лавандулата може да се слага и във ваната. В напълнена вана сложете 3-6 капи лавандулово масло. Потопете се. Лавандуловата вана отнема умората.

 

Лавандулата влияе положително на нервната система, потиска стреса. Достатъчно е да се подиша малко лавандула от шишенце лавандулово масло.

 

Лавандулата помага при главоболие.

 

Листата от лавандула се използва при ухапване от насекоми и влечуги. Дори и при ухапване от змия, помага  натъркването със свежи листа от лавандула.

Цветовете на лавандула се използват срещу комари и молци.

 

Маслото от лавандула се използва в козметиката. То е ефикасно при лечение на акне и проблемна кожа. Освен това се използва и против косопад.

Лавандулата ускорява процеса на възстановяване на кожата. Това помага за бързото зарастване на раните. От аптеките можем да си закупим и лавандулов спирт, които е силен антисептик.

 

С една дума лавандулата е много ценно  растение. Прилага се в козметиката и медицината благодарение на болкоуспокояващото,  антисептичното, отхрачващото, действие, гони умората и главоболието.

 

Освен това то се ползва и в кулинарията , като подправка. А меда от лавандула просто няма равен.

Лавандула