КАЛАНХОЕ

КАЛАНХОЕ

Хубаво е прецъфтелите цветове на каланхоето да се премахват, когато цветните им дръжки са засъхнали, тоест когато започнат сами да падат. Тогава много лесно се отделят от каланхоето и не водят до някакво нараняване по стъблата и в основите на листата, от където излизат цветовете. Когато са по-свежи цветните дръжки, в тях все още има клетъчни сокове, с които са свързани със стъблото и листата и при това може да се допусне нарушаване на целостта им, от което да увяхват.

При такива нарушения след време растението се възстановява, но по бавно, а понякога и трудно и ако е много малко, то може и да загине. Така, че при каланхоето не бързайте веднага след прецъфтяване да махнете цветовете, а изчакайте дръжките на съцветията да изсъхнат и тогава действайте, и то с пръсти.

За да получите богато разклонен храст, може, когато не е цъфтящо каланхоето ви, да прищипите някои от връхните части на стъблата му до място, където се виждат пъпки на странични разклонения или техни зачатъци и така, като премахнете от едно стъбло връхната му част преди мястото на двата зачатъка на странични разклонения, ще ви се оформят две нови стъбла. В началото не прекалявайте с т.нар. пензиране, а опитайте само на някои стъбла, за да видите резултата. Ако каланхоето ви е заложило цветни пъпки, не го пипайте, а изчакайте да изцъфти.

 КАЛАНХОЕ