Как да се грижим за Коледната звезда

Как да се грижим за Коледната звезда

Почти във всяка една къща по време на Коледните празници засиява едно много красиво цвете наричано от повечето домакини Коледна звезда, но сред бутаниците то е по известно като пуансетия. Това цвете е заслужило напълно името си Коледна звезда по две причини. Първата е че формата на неговите цветове силно наподобява звезда, а втората че кулминацията на неговото разцъфване настъпва именно на Коледа.

Грижата за Коледна звезда

Много често въпреки, че полагаме големи усилия всяка година ни се налага да закупуваме нова звезда. Причината се крие в това, че това цвете изисква специфична грижа, която се различава от повечето отглеждани в домашни условия цветя. С тази статия ще се опитаме да ви помогнем да се грижите по-добре за вашата Коледна звезда и ще ви издадем тънкостите как да я накарате да разцъфне точно на Коледа.

Съвет за Коледна звезда 1

Когато купувате пуансетия било то за подарък или за вашия дом е добре да я огледате. Специфични места издаващи зараза или болно растение са листата, ако има бели петна или изсъхнали и опадали листа то по-добре не купувайте от това място.

Съвет за Коледна звезда 2

След като сте избрали здраво растение и се приберете във вашия дом, не бързайте да сваляте опаковката на растението или да го пресаждате в друга саксия. Оставете го поне 30 минути да се аклиматизира. След това изберете правилното място за вашето ново цвете. Най-доброто място за цветето е близко до прозорец, който е добре осветен. Добре е да се погрижите мястото да не е със сух въздух и ниска температура, защото тези фактори на средата са най-честите виновници за гибелта на растението.

Съвет за Коледна звезда 3

За коледната звезда е добре да смените саксията, добра идея е саксията да е по-голяма от тази, в която е било първоначално посадено. Добре е да има свежа пръс. Всеки опитен градинар ще ви даде съвет да внимавате при пренасянето на растението не бива да се нараняват корените, новата пръст трябва по-качество, състав и температура да е сходна с предходната пръст.

Тази стъпка разбира се зависи от това какви са ви намеренията към това Коледно растение дали искате да го използвате само като декорация за Коледната нощ или искате да се опитате да го запазите живо.

Съвет за Коледна звезда 4

Следващите няколко съвета, са за хората, които са решили да се грижат за Коледната звезда през цялата година и да и дарят живот. Имайте в предвид, че красивите червени цветове малко след като Коледа отмине ще опадат и ще останат само зеленото стъбло и листата.

В началото на пролетта ще трябва да се погрижите за листата на растението. То има два вида клонки силни и слаби. Слабите трябва да ги изрежете до стъблото, а силните трябва да се изрежат две трети. Така растението трябва да бъде оставено на хладно място, където да престои поне два месеца.

След тези два месеца е добре да подхраните растението с течен тор. През летните месеци може да го пренесете при останалите растения, но не и на терасата. Силните слънчеви лъчи, не са желателни за Коледната звезда.

Пуансетията обича късата продължителност на светлата част на деня, така че й осигурете не повече от десет часа светлина дневно. Осем седмици растението трябва да се покрие с черен пакет или да се държи на тъмно.

Тази процедура стимулира формирането на пъпки. След образуването на пъпките цветето се пренася в топло място където стайната температура да е от порядъка на 21-23 градуса. Сега остава само да чакате появата на първите червени цветове.

Коледна звезда