ХРИЗАНТЕМАТА – ЗЛАТНОТО ЦВЕТЕ НА ЕСЕНТА

хризантема

Хризантемата е едно от най-древните растения. Златното цвете, така наричат гърците хризантемата. Тя е едно от най-древните цветя, което краси и до ден днешен градините.

 

Известни са ни много разновиности, които се различават по устройството на цветовете, времето на цъфтежа и по други особености.

 

Хризантемата достига височина 100-120 см. и образуват туфи от по няколко стъбла. Цъфтят през есента с цветове, които са различни както по големината, така и по формата и подреждането на лигулите. Хризантемите са изключително разнообразно обагрени – бели, жълти, розови, червени, цикламени, лилави, виолетови и то от най-светлия до най-тъмния им нюанс.

 

ЕДРОЦВЕТНИ ХРИЗАНТЕМИ – Според начина на пореждане на лигулите в цвета едноцветните кичести вариетети образуват три групи:

         божуровидни – слигули, извити към центъра на цвета

         с увислали лигули

         японски – със спираловидни лигули

 

ДРЕБНОЦВЕТНИ ХРИЗАНТЕМИ – Те са по студеноустойчиви от едроцветните. Цветовете им са дребни, с плоски лигули или кичести, обагрени в различни цветове.

 

Хризантемите – както едроцветните, така и дребноцветните, се развиват на богати, съдържащи вар почви и на открити слънчеви места.

 

В дворната градина хризантемите най-лесно се размножават през пролетта чрез разделяне на старите коренища.

 

Те се използват за самостоятелно засаждане или в цветни групи, особено подходящи са дребноцветните, които цъфтят обилно и понасят ранните слани.