ХРИЗАНТЕМИ

хризантемиХризантемата е едно от най-красивите цветя на есента.

 

Родината на това цвете е Азия. В Япония дори има специален празник на хризантемата. Японците смятат, че хризантемата притежава магически сили и гони злите духове. В Китай хризантемата е символ на мъдрост и дълголетие.

 

В Европа  хризантемата е пренесена през 17 век.

 

Хризантемите са над 300 разновидности. Те се различават по формата, багрите, големината. Основните групи са едроцветни и дребноцветни.

 

Хризантемите не са капризни, веднъж посадени в градината те дълги години ще ви радват. Можете да си отглеждате хризантеми и в саксии. За предпочитане е да сложите в саксията богата на хранителни вещества почва, която е въздухопроницаема и с добри дренажни свойства.

 

Най-подходящо време за засаждане на хризантемите е август месец, за да цъфнат през ноември.

 

Цветето е студоустойчиво и понякога оцелява и след първия сняг.

 

Хризантемите се развиват добре на слънчево място, но могат да растат и на полусянка. Поливат се редовно и умерено.

 

За да се получат повече цветове и да се образуват кичести хасчета, младото растение трябва да се пензира. Прави се при височина 10-15 см при едроцветите и 20 см. при  дребноцветните. Ако искате цветовете да са по едри отстранете страничните пъпки.

 

Хризантемите, отглеждани в градината е добре да се присадят през пролетта, но само при необходимост. Тогава може да се раздели туфата, особено ако е станала много гъста.