ФУКСИЯ - ЦВЕТЕТО НА КРАСОТАТА

ФУКСИЯ - ЦВЕТЕТО НА КРАСОТАТА

Фуксията /Fuchsia hybrida/  е вечнозелено многогодишно растение, с нависнали прости или кичести цветове в различни разцветки. Растението е от семейство Върбилкови.

В Перу, където е тяхната родина, инките наричат фуксиите ‘’цветя на красотата’’.

У нас ги познаваме като “обички”.

 Освен в стаята, на перваза и на балкона, обичките виреят добре и в градината.  Могат да се аранжират  няколко вида с различни по форма и окраска цветове, а също и да се комбинират с други градински цветя.

Обичката цъфти от май до октомври.

Фуксита обича светло до полусенчесто и без течения място.

През летните месеци не понася преките слънчеви лъчи.

Размножаването е лесно. То става чрез резници през пролетта или лятото.

Резниците се взимат от връхните части с дължина 8-10 см.

Клонките, които сте изрязали, посадете във влажен пясък торф и сложете съда на слънчево място. Поддържайте субстрата влажен. След около 8-10 дни резниците ще се вкоренят. Посадете ги поотделно в малки саксиики в почвена смес, съставена от три части листовка, две части градинска пръст и една част пясък.

В началото на лятото ги посадете още веднъж. Получените малки растения при редовно поливане и подхранване ще ви радват до късна есен с обилен цъфтеж.

ПОЛИВАНЕ НА ФУКСИЯ /ОБИЧКА/ – През лятото се полива по-често – на 2-3 дни. През зимата се полива по-рядко – 1-2 пъти в седмицата. Пресаждането става през пролетта. Най-добрата почва е от равни часи градинска пръст, пясък и естествена тор. Ако го садите в голяма саксия, добре е на дъното да насипите малко едри камъчета или чакъл, а след това пръст. Застоялата вода може да доведе до загниване на коренчетата, което ще унищожи растението.

ПРЕЗИМУВАНЕ НА ФУКСИЯТА – През зимата фуксията се държи в светли помещения с температура от 6-7 градуса.  Спазвайки определения им от природата ритъм на покой и интензивен растеж, обичките послушно проспиват късната есен и тъмната  част на зимата. Но щом денят чувствително нарасне, те се събуждат. Отначало се появяват нови листа, а не след дълго – и първите пъпки.

През февруари се извършва обрязването за оформяне на храстчето и за обилен цъфтеж през лятото.

Най-добре поставете саксията на най-светло място и съкратете само тези клонки, които нямат пъки. Започнете да поливате пестеливо, но редовно. След оклоло седмица подхранете с разтворим тор за саксийни цветя, но в намалена концентрация. След това всяка седмица повишавайте концентрацията, докато достигнете нормалната, която е оказана на опаковката.

Когато напъпилите клонки прецъфтят, изрежете и тях.

Пресадете обичката в нова пръст, като съкратите корените. Поставете я на добре осветено място, поливайте и оросявайте редовно. Скоро ще се оформи красиво, добре облистено растение, а не след дълго ще почне и новият цъфтеж.

ФУКСИЯ