ПОДГОТВЯНЕ НА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ ЗА ЕСЕНТА И ЗИМАТА

ПОДГОТВЯНЕ НА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ ЗА ЕСЕНТА И ЗИМАТА

В края на есента организмът на домашните любимци започва да се пренастройва на зимен режим. Как да им помогнем?

Заради студеното време кучетата се запасяват с допълнителен слой подкожна мазнина и ядат повече от обикновено. За да не трупат наднормено тегло, не пропускайте нито една разходка. Ако домашния любимец е от порода, нуждаеща се от топло облекло, при минусови температури не го извеждайте необлечено. Зиме лапите и на малките, и на големите кучета са изложени на риска да бъдат разядени от химикалите против заледяване. Решението? Обувки за кучета или намазване на лапите с мазнина.

Парното отопление изсушава въздуха в дома. От това страда най-вече кожата на котките и кучетата, появява се пърхот, козината им се наелектризира. Зле се чувстват и пернатите – изсушава се лигавицата на дихателните им пътища, нарушавайки естествената антивирусна бариера. Птичките боледуват по често. Сухият въздух се отразява и на настроението на домашните любимци – те стават вяли, апатични, гледат да легнат там, където е по хладно.

Можете да подобрите положението с мокри кърпи върху радиаторите, изкуствени фонтанчета или стайни растения. Следете купичката на животинчето винаги да е пълна с прясна вода. Клетките на птиците трябва да са по-далеч от радиаторите. Котките и кучетата трябва да бъдат къпани поне веднъж на месец със специални хидратиращи шампоани.

Сухият въздух усилва линеенето, което започва по това време на годината, затова домашния любимец трябва да получава поливитамини, съдържащи витамин А и биотин. А за да предпазите домашния любимец от инфекциозни болести, е добре да бъде ваксиниран.

През есенно-зимните месеци кучето е склонно към депресии, изпитва остра нужда от човешко внимание и топлина. Котките понасят есента и зимата по друг начин.  Спят повече, свити в топлото си кътче. Но и те преминават през период на линеене. За да е лъскава новата козина, трябва да се приемат поливитамини с биотин и таурин.

Ако пък имате хомяк у дома, той ще ви подскаже скорошното застудяване. В такива моменти гризачът започва да примъква храна в скрити кътчета. Ще се наложи по често да почиствате, преди запасите да са се развалили.

Морските свинчета и чинчилата не мислят за ядене, гледат да си осигурят отопление. За целта използват постелката на клетката си, а понякога прибягват дори към козината на партньора си. След като са се погрижили за топлоизолацията на дома си, се отдават на дълъг сън. За да подсилите имунитета им през този сложен период, добавяйте в храната покълнали зърна и зелена растителност.

За папагалите и канарчетата този сезон е период на активно линеене. На слънчева светлина оперението се възстановява добре, но при късия ден липсата й трябва да се компенсира с изкуствено осветление. Поставете  над клетката  лампа с дневна светлина и я включете на  свечеряване. Новите пера ще бъдат редки и без блясък и при неправилно хранене. През тези месеци добавяйте в храната или водата микроелементи и аминокиселини, а в менюто не бива да липсват плодове и зеленчуци.

Студенокръвните домашни любимци – змии, костенурки през есенно зимния сезон изпадат в анабиоза. Костенурките трябва да бъдат хранени веднъж на 4-5 дни, а змиите 1 път на месец.