Домашен компост за вашата градина

Домашен компост за вашата градина

Почти всяка втора жена има в домът си малка или голяма градина без значение дали живее в къща или апартамент. Всяка домакиня иска цветята и да бъдат красиви, живи и най-добре гледани особено когато в домът ни има екзотични растителни видове, които не се често и обикновено са скъпи.

За да подхранваме цветната градина използваме различни торове купени от магазина без да се замислим какво може да сътворим в домашни условия и то не какво да а от боклуци. Помислете само за минута колко органични отпадъци хвърляте ежедневно, а седмично, а колко е на месечна основа. Да знаем отговора много! Знаете ли как може да се възползвате от всичкия органичен отпадък и да живеете по еколого съоброазно? Ако отговора е не нека да ви запознаем с един много оригинален метод за производство на биокомпост.

Какво е компоста?

Компоста е краен продукт от процеса компостиране, които представлява разграждането на органични отпадъци до по прости вещества, които са идеално хранително средство за растенията. Компоста се получава в резултат на действието на микроорганизми преди всичко бактерии и гъби. Важни за компоста са влагата и кислорода.

Отпадъци за компост

Както вече споменахме за да си направите компост се нуждаете единствено и само от органични отпадъци. Органични са отпадъци от повечето хранителни продукти най-добре е да използвате растителни остатъци.

Какво е важно за добър компост?

за да имате добър компост е много важно да спазвате добре технологичната схема на компостиране. При нея два от елементите са изключително важни влага и кислород нека да си поговорим за тях!

Влага при компостиране

Влагата е жизнено важна за микроорганизмите, които участват в процеса на комопостиране. При 40% влага т.е. 40% вода от общата маса, микроорганизмите изпитват затруднения да осъществяват основните си метаболитни процеси в резултат на което процеса на компостиране са забавя и затруднява ако влагата спадне под 30% процеса на компостиране спира. Максималната влажност е също много важна. Тя зависи от вида на отпадъците, коти ще компостирате, но в общи линии се препоръчва да не е повече от 55-60%.

Кислород при компостиране

Съдържанието на кислород е също много важен фактор за правилното образуване на компост. Високата влажност ограничава съдържанието на кислород, освен това съдържанието на кислород зависи и от механичната структура на компостирания материал. Важно е да има високо съдържание на кислород, защото при недостиг на кислород по време на компостиране, започва процес на анаеробно разграждане на материала в резултат на което се отделя неприятна зловонна миризма. За да ограничите този ефект е добре да размесвате компостния материал през определен период.

С много малко думи това е процесът на компостиране, той завършва с образуването на компост. Ценен материал при отглеждането на растителни видове.

Нека сега да ви накраме да се позамислите малко? Какво купувате за вашите растения? Дали това не е именно компост?!? Означава ли това, че вие хвърляте ценен материал, който може да се използва от други и после да ви го продават пак на вас? Замислете се живейте практично … живейте екологично!
{flike}

Компостиране