Декоративен джинджифил

Декоративен джинджифил

Много от вас сигурно познават джинджифила най-вече като подправка, която широко се използва в кулинарията. Други от вас може да са се сблъсквали с джинджифила покрай полезните му лечебни свойства при облекчаване на симптомите на артрит или за намаляване на тегло. Има обаче още един вид джинджифил, който е по популярен сред средите на любителите и професионалните градинари, а имено декоративния джинджифил Hedychium gardnerianum.

Това е великолепен храст, който принадлежи към Семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). На височина може да достигне над метър и всяка година нараства отново от коренището. Много силен отличителен белег на този вид джинджифил са неговите цветове, които освен, че ухаят страхотно, са и много красиви достигащи до половин метрови класове. Листата са му много пищни и красиви на дължина достигат до около 15 см.

Декоративен джинджифил отглеждане

Произхода на това растение е от района на източните Хималаи (Непал). Ако сте решили да отглеждате това декоративно растение трябва да знаете, че то обича светлината. За отглеждането му е най-подходяща глинесто-хмусна градинска почва. По време на поникването и растежа на джинджифила е добре да му подсигурявате допълнителни количества тор както и по-голяма влажност. След достигане на височина от 60 см трябва да разредите поливанията и торенето.

Цъфтежа на това растение започва от месец юли и продължава до средата на септември. Задържането на цветът зависи от продължителността на слънчевия ден и температурата.

Джинджифилът е много капризен към температурата. Той трябва да бъде добре подготвен за презимуване. След прецъфтяване на цветовете на джинджифила, той трябва да бъде преместен във вътрешна стая (ако е бил досега на терасата или в градината). подрязва се до повърхността на почвата и след това се оставя на тъмно, почти сухо при температура 4-10°С. През февруари коренището се засажда в по-широки съдове с нова пръст. Пониква на светло и топло.

Декоративен джинджифил