ДА ПОДГОТВИМ РОЗИТЕ ЗА ЗИМАТА

розиРозата е прекрасно цвете. Вирее в цяла България. Повечето от нас имат рози в градините си. Те са лесни за отглеждане, но и малко капризни.

 

През есента трябва да подготвим розата за зимен сън. Това трябва да стане до края на октомври. Подготовката на розата за зимуване представлява подрязване и подготвяне на укритие.

 

Подрязването става според вида на розата.

 

Катерливите рози се подрязват според възрастта. В първите две години се отрязват само непрудоктивната  растителност. След това се отрязват всички болни, изсъхнали или тънки филизи. Скъсяват се страничните филизи над една сочеща навън пъпка с две трети или с около 15 см. Нови филизи се закрепват на хоризонтални телове на разстояние 15-20 см., като се внимава да не се кръстосват. След това направете укритие за зимата. За катерливите рози е подходящо въздушно-сухото. Най-напред  през октомври трябва да загърлим розите. Това означава да покрием кореновата шийка със суха почва. Може да се използва и пясък, но тогава засипаните клонки трябва да са почистени от листа. А през пролетта когато се разгрибват пясъкът трябва внимателно да се събере и изнесе. По възможност розите трябва да се накланят и да се фиксират с помощта на специални метални куки. Всички цветове трябва да се изрежат още в края на октомври. От защита имат нужда и  клонките на катерливите рози. Това се прави с помощта на конструкция покрита с найлон. Но той не трябва да стига до земята, за да може въздухът да циркулира свободно. Поставя се когато нощните температури трайно падат под 10 градуса. Важно е почвата с която е покрита кореновата шийка на розата да е суха. Ако почвата се овлажни и след това замръзне розата ще загине.

 

Розовото дръвче изисква специални грижи. Затова доста хора избягват да го отглеждат, а то е толкова красиво. Ако все пак решите да си засадите тази разновидност на розата  хубаво е да знаете, че в студените райони розовото дърво /щамбовата роза/ трябва да се засади под ъгъл около 60 градуса и да се подпре с летвички. Така корените й няма да се подкопават при загърлянето й за зимата. Когато отвържете от подпората през есента стъблото само ще се наклони. Този тип рози се подрязват доста през пролетта, но според специалистите не е лошо да се подрежат и през есента. Подрязването включва отстраняване на загнилото дърво и се скъсяват главните филизи, така че розата да има силна хармонична структура. Отстраняват се кръстосващите се, прекалено гъстите и тънки филизи. Главните се подкастрят 20-25 см. над земята.

 

А който няма градина сади рози на балкона в саксии. Добре е да се знае, че розите  трябва да се засаждат в дълбоки съдове.. Розите в саксии зимуват на открито и имат нужда от защита. Преди това обаче трябва да се подрежат. Скъсяват се на височина до 6 пъпки – до точката, от която е започнал растежа на растението  миналата година. Срезовете трябва да са наклонени и на 5 мм над пъпката.

 

Саксиите се поставят в легени или сандъци, които се закопават в градината и се покриват с борови клонки. Възможно е съдът да се прибере в закрито, немразовито  помещение, но да е тъмно и проветливо. През пролетта отгоре се добавя нова пръст.

Ако сте в апартамент просто приберете саксията с розата в стата.

Рози