КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЦВЕТЯТА, КОИТО СМЕ ВНЕСЛИ ДА ПРЕЗИМУВАТ?

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЦВЕТЯТА, КОИТО СМЕ ВНЕСЛИ ДА ПРЕЗИМУВАТ?

Дори и да ви отнемат повечко време, трябва да се грижите за цветята, които сте внесли да презимуват поне 1-2 пъти в седмицата. Не е добре да ги оставите без грижи, защото може да умрат.

ПОЧИСТВАНЕ – с помощта на ножица или остър нож подрежете прекалено дългите клонки. Растящите  клонки навътре в коронката изрежете напълно. Сериозната резитба оставете за март месец.

ИЗМЕТЕТЕ – Не оставяйте със седмици върху почвата в саксията да лежат опадалите листа от растението. Опадалите листа могат да загният и да  се превърнат в убежище за вредителите. Дребните листа могат да се ‘’изметат’’ с четка, а едрите да се отстранят с ръка.

ПРОВЕТРЯВАЙТЕ – В топло време отворете за няколко минути вратата или прозореца. По този начин ще напълните стаята със свеж въздух, а растенията няма да замръзнат. Така се прави профилактика срещу гъбни заболявания по растенията.

ЗАЩИТЕТЕ  – Зимата е благоприятен период за развитие на вредителите по растенията – листни въшки, акари, оранжерийна белокрилка. Използвайте защитни средства, като опръсквате короната от всички страни.

Ако пръскате в стаята растенията срещу вредители , задължително проветрете след това.

Цветя в саксия