МАЛКИ ЦВЕТАРСКИ ХВАТКИ

cvetqЦВЕТАРСКИ ХВАТКИ 

1. Не прекалявайте с водата. Корените на цветята се нуждаят и от влага и от въздух. Ако прекалите с поливките, вие им пречите да дишат.

 

2. Не се плашете от повяхването. В средата на есента растенията изпадат в състояние, подобно на летаргия. Не се притеснявайте, че ще загинат и им осигурете нужния покой. Сложете ги на по хладно място, рядко ги торете и поливайте. Това не се отнася за кактусите, които не обичат местенето.

 

3. Растенията дишат и се хранят не само с корените си, но и с листата. През отоплителния сезон въздухът в стаите е с намалена влажност, затова само поливането не е достатъчно, а трябва да се пръскат и листата.

 

4. Внимавайте с вредителите. Редовно преглеждайте цветята и ако се появят вредни паразити, внимателно ги отстранете с четка. След това напръсквайте растението обилно със сапунена пяна или с вода, в която са киснати цигари.

 

5. Не оставяйте цветята самотни. Те се развиват добре и цъфтят по-пищно, когато са повече. Човешкото присъствие също им влияе благотворно. Ако отсъствате за по-дълго време, пренесете саксиите у съседи, които обичат цветята.

 

6. Не бъдете скъперници. През година две растенията трябва да се присаждат. Нужна им е нова почва, а понякога и нови, по-големи саксии.