ЧИСТОТА В ДОМА

 

chistotaПовечето хора са свикнали да възприемат пролетта като идеалното време да направят основно почистване на дома си. Подготовката за зимния сезон обаче също изисква сериозна работа в тази посока. Почистването на дома по това време на годината е важно поради две основни причини.

 

 

 Първата е свързана със здравето – студът налага прозорците да са затворени почти през цялото време, което означава, че свежият въздух отвън ще е малко, затова този вътре в дома трябва да остане такъв колкото може по дълго.

 

Втората причина за основното почистване са коледните и новгодишните празници. Те предполагат голям брой гости, пред които  трябва да се представите на ниво, и увеличаване на покъщнината, за която трябва да освободите място.

 

Ето кои са нещата, които може би ще забравите да направите по време на почисването, за което няма по подходящо време от началото на зимата.

 

  1. Разчистете гардероба си. Дори и да не смятате, че имате много дрехи, вероятно е точно така. Прегледайте ги внимателно и отделете тези, които не ви стават или не сте носили от поне година. Не забравяйте да повторите същото и с гардероба на децата си. Вместо да изхвърляте събраните неопотребни дрехи, ги дарете. Същото важи и за обувките, ако са достатъчно запазени, за да стават за носене разбира се.
  2. Посветете няколко часа, а ако трябва и цял ден на това да отделите вещи, които не ви трябват и само заемат място. Сигурно ще ви бъде трудно а прецените дали някоя от тях наистина ви трябва, или просто я харесвате, но решението да се разделите с нещата, от които нямате реална нужда, е една от най-важните стъпки в зимното почистване. Просто се опитайте да предположите какво ще използвате през идната година и какво вероятно никога няма да ви влезе в употреба и се отървете от него. Направете това във всяка стая в дома си, като не забравяте и банята .
  3. Изчистете основно с прохосмукачка тапицираните мебели. Много хора се сещат да правят това твърде рядко, особено ако нямат домашни любимци, които разпръскват косми из целия апартамент. В началото на зимата обаче е препоръчително да се направи това почистване, защото отворените прозорци през топлите месеци са спомогнали в мебелите да се натрупа доста прах отвън. Това важи в не по малка степен и за матраците на леглата. Ако имате покривала, ги свалете и изперете с гореща вода. Изчистете с прахосмукачка матраците и от двете страни. Така ще подсигурите по-малко количество прахоляк поне за 1-2 месеца напред.
  4. Зимата е чудесно време за почистване основно на компютъра си. Започнете с клавиатурата – обърнете я надолу и я изтръскайте добре, за да паднат всички нечистотии, наместили се между клавишите. След това с помощта на прахосмукачка почистете всички отвори за вентилация. Накрая избършете добре клавиатурата и монитора със сух парцал или специална кърпа.