Какво трябва да знаем, ако сме решили да дарим кръв

Какво трябва да знаем, ако сме решили да дарим кръв

Какво трябва да знаем, ако сме решили да дарим кръв
В човешкия организъм има около 4-5 литра кръв, като не всичкото количество циркулира в тялото ни, част от кръвта се съхранява в кръвни депа и при необходимост тези депа се изпразват (примерно при кръвоизлив, прободни рани и прочие). В организма ни има органи, които образуват нови кръвни телца, които подменят старите, а при нужда запълват кръвните депа.

Кога може да дарим кръв

В България най-често кръв се дарява тогава, когато наш близък е претърпял операция. В този случай се замисляме, колко важна е кръвта. Обикновено в този случай кръвта е нужна, за да се попълнят банките, които болницата е използвала за лечението на вашия близък.

Другия начин да дарите кръв е чрез кръводарителските кампании, които се организират от здравните заведения. Ако решите може да дарите и по всяко едно време през годината в кръвните центрове в болниците.

Кой не може да дари кръв

Разбира се повечето от нас искат да бъдат щедри дарители, но не всеки може да даде кръв. Преди да ви вземат кръвта се минава през кратка беседа и попълване на анкетна карта. Хора страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система не могат да бъдат кръводарители, хора страдащи от полово-предавани болести по кръвен път, като хепатит и СПИН също не могат да бъдат кръводарители. Пациенти страдащи от астма също обикновено биват връщани от медицинските лица. Някои медикаменти също пречат на кръвта и не на последно място е добре да е минало поне 6 месеца от последното ви кръводаряване.

Опасно ли е кръводаряването

Категоричния отговор е НЕ, когато кръводарителят е в добро здраве.  Не само, че даряването на кръв е безопасно, но и полезно за кръводарителя. От тялото на мъжете се взима 400 мл. кръв, която се съхранява в банка. Количеството на кръвта се възстановява в рамките на 2-3 дена, а качеството на кръвта в рамките на до 3 месеца.

Ако сте решили да дарите кръв е добре да  знаете следното:
– Кръв се дарява до 12.30ч.;
– Добре е да сте закусили с въглехидратна закуска;
– След като дарите кръв е добре да полежите на леглото около 10 минути, защото има опасност рязко изправяне да доведе до падане на кръвното и прилошаване;
– След като сте дарили кръв ще получите квитанция, с която трябва да си напазарувате. Най-добре е да си вземете шоколад и голямо количество течности.
– Виното и червеното месо възстановяват най-бързо количеството и качеството на кръвта.

И не забравяйте, че вашата банка с кръв може да спаси човешки живот!