ЗЕХТИНА – СИМВОЛ НА ЖИВОТА

ЗЕХТИНА – СИМВОЛ НА ЖИВОТА

Човешкият организъм се нуждае от балансирано хранене, в които присъстват всички хранителни вещества, и то в оптимални количества. Много хора си мислят, че мазнините са враг номер едно, но не е така.

Съществува зехтинът, който е  сред най-предпочитаните мазнини в кулинарията.

Зехтина притежава приятни вкусови и ароматични качества.

Зехтина заема важно място в здравословното  и диетичното хранене на съвременния човек, заради свойството му да намалява натрупването на  мазнините в черния дроб.

Зехтина сваля кръвното налягане, понижава нивото на инсулина, което е особено важно за диабетиците.

Зехтина се препоръчва и на хора с проблемен стомах, защото понижава стомашните киселини и  има защитно действие срещу язва и гастрит.

Зехтина стимулира жлъчната секреция и предотвратява образуването на камъни.

Зехтина оказва благоприятен ефект и върху мозъчните функции.

Въпреки развитието на технолигиите  извличането на зехтин от маслините не се е променило съществено от древността до наши дни. Плодовете се събират от  ноември до март, като моментът на брането е особено важен. Най-често това се прави когато  маслините променят цвета си – вече не са зелени, но и не са напълно узрели. Мачкат се още същия ден в специална мелница, след това от кашата  с механични способи /центрофуга/ се извлича зехтинът. Това е най-качественият и най-скъпият зехтин, който се описва като студено пресован. При този продукт нивото на киселинност трябва да е под 1%. Цветът му е зеленикав и леко мътен, а ароматът е свеж.

Ако все още не сте готвили със зехтин, а вече сте решили да го включите в менюто си ето няколко кулинарни съвета:

         Зеленчуци и различни варива със зехтин се готвят на тих огън. Така зехтинът запазва своите ценни съставки.

         При пържене зехтинът образува фин и постоянен слой около продукта и позволява запазването на всичките му сокове.

         Зехтинът е много по стабилен от останалите растителни мазнини и не води до образуването на токсични вещества.

         Зехтинът придава невероятен вкус на сосове, дресинги и салати. При тяхното приготвяне се спазва следният ред: първо в купата се сипва сол, после оцет или лимонов сок и накрая зехтин. Тъй като има силен аромат и се използва в малки количества,

         Със зехтина могат да се приготвят майонези и омлети

         За да се запази свеж зехтинът трябва да се  държи далеч от места с висока температура, да не се оставя отворен, да се пази от влага и преди всичко от слънчева светлина. Зехтина може да се съхранява дълго време, но при условие че е на тъмно и хладно място в херматически затворен съд.

         Оптималната температура за съхраняване на зехтина е 20 градуса. При висока температура може да се сгъсти, но това не влияе на качеството му.

Зехтин