Защо да пазаруваме от малките магазини

Защо да пазаруваме от малките магазини

Защо да пазаруваме от малките магазини
В ерата на глобализация всички ние обичаме да пазаруваме от големите хипермаркети, които имат изобилие от предлагани стоки, а всяка една с по-хубав и по-хубав търговски вид, но определено добрия търговски вид не означава високо качество, особено когато говорим за плодове и зеленчуци. Обикновено перфектно изглеждащите плодове и зеленчуци са третирани с различни химикали, които да ги запазят в този перфектен вид, берат се зелени и под действието на различни химически газове зреят или просто докато стигнат да България те зреят на тъмно в камионите щайгите. Така вкусът на зеленчуците е по-скоро гумен, отколкото естествен.

Пресни плодове и зеленчуци от пазара

Все по-трудно е да се намерят плодове и зеленчуци родно производство. Добре е да залагате на сезони плодове и зеленчуци, защото така има по-голяма вероятност тези хранителни продукти да произхождат от България и да са третирани с по-малко препарати, да са зреели на корен, а и вкусът да им е различен. Търговските на тараби по пазарите зареждат, по-малко количество стока така поддържат свежи плодовете и зеленчуците. Ако искате да се храните с екологични продукти то огледайте се за бабите и дядовците, които са опънали малки масички(понякога и обърнати щайги), продаващи дребни, не много красиви ябълки, зелени и сушени подправки, ядки и пр. Тези продукти нямат красив търговски вид, но са много по-здравословни и екологично чисти от всички останали.

Купи от малко магазинче, спаси малкия бизнес

В България малко се замисляме,  когато ходим да пазаруваме и за това се засилваме да пазаруваме от големите и лъскави магазини, които обикновено дават по 500лв.  заплата и се държат със служителите си като роби (не във всички търговски вериги е така, но е масова практика). Малките магазинчета обикновено са семейни и дават прехрана на 3-4 души, те изпитват сериозен натиск на големите фирми, но ако искаме икономически да сме полезни на България, трябва да стимулираме тези малки магазинчета, защото те създават т.нар. средна класа и са изключително важна. Те инвестират в България, те плащат тук данъци, но са забравени от всички.

Чара на родното производство

Все по-често може да се видят магазинчета за месо, млечни продукти, билки, които са с родно произведени продукти от малки ферми. Най-важното в тези магазинчета, че продуктите са изключително пресни. Ако започнете да пазарувате от тях, скоро ще се откажете от големите хипермаркети, защото качеството е това, което може да усетите в тези магазини!