ИСТИНСКА ЗИМА НАСТЪПВА СЛЕД 20 ЯНУАРИ

До края на януари ще се сменят няколко сезона. В близките дни ще станем свидетели на необичайно затопляне с пролетни температури, а след това ядро студен арктически въздух ще върне усещането за зима.

Посрещаме 16 януари с понижена видимост в котловините и низините призори. Ще се покаже слънцето, но в хода на деня облачността от запад на изток ще се увеличи. Незначителни превалявания ще има привечер в крайните северозападни райони. Вятърът ще е преобладаващо южен и следобед ще се усилва с по-мощни пориви в планините. Дневни температури ще са между 5 и 10-11 градуса, в планините от минус 1 до плюс 3.

До петък ще е ветровито. Поривите ще са южни и топли, но особено силни в планините и най-вече по северните склонове, където скоростта им ще се движи около и над 100 км/ч. Ще има условия за интензивно топене на снега и опасни заледявания в студените часове. Дневните температури ще се повишават и от сряда до петък в някои райони ще достигнат стойности около и над 15, дори 20 градуса.

До четвъртък валежите от средиземноморския циклон ще са оскъдни и локални. Едва към петък вечерта и през почивните дни ще се усилят и ще преминат над повече райони на страната. Ще вали интензивно дъжд в равнините и сняг по планините на Югозападна България.

През почивните дни (след 20 януари) ще започне да прониква студен въздух и с понижението на температурите ще има условия за валежи от сняг. Ако прогнозираната атмосферна циркулация се запази, периодът от 21 до 25-26 януари ще е с по-студено време, динамична облачност и превалявания от сняг.

В самия край на месеца се очаква над Източна Европа да се установи антициклон. В дните около провеждането на Международния фестивал на сурвакарските традиции „Сурва” в Перник ще остане студено с температури около традиционните за зимата, мъгли сутрин, но без валежи и с повече слънце.

Времето