Витамини - правилната им употреба

Витамини - правилната им употреба

На нашия организъм не му достигат витамини не само през пролетта, но и през останалите сезони. Ние компенсираме тази липса на витамини с повишената употреба на плодове и зеленчуци, но растителните вещества не винаги съдържат необходимото количество полезни вещества.

Плодовете няма винаги да  са ни достатъчни. Например всеки 20 минути стрес изгаря дневната норма от витамин С. За да се възстанови загубата трябва да се изядат 2-2,5 кг. ябълки. Дневната норма витамин С се съдържа и в 1,5 кг. моркови, но тези норми са приложими само за пресните плодове, защото при съхранение те губят от витамините.

Едновременно с плодовете и зеленчуците понякога трябва да се приемат и поливитаминозни комплекси.

Не трябва обаче да се отнасяме към витамините като към лекарства. Те не лекуват, а само помагат на организма да работи правилно.

Предозиране на повечето витамини е невъзможно, тъй като организмът ги извежда по естествен път. Известни са обаче отрицателни последици от предозиране с витамин А и Д.

На организма са необходими продукти в които витамините са в по-значими количества.

ВИТАМИН  А

Съдържа се в продуктите от животински произход /рибено масло, черен дроб, млечни продукти/. Много от продуктите съдържат и бета-каротин-про-витамин А, който се превръща в организма във витамин А. Той влияе положително на зрението, лигавиците, кожата, растежа, имунната защита.

ВИТАМИН С

Витамин C се съдържа се в плодовете и зеленчуците /плодовете на шипката и дребните горски плодове, зелето, цитрусите, ябълките, сладкия пипер/, черния дроб и бъбреците на едрия рогат добитък. Влияе благотворно на усвояването на фосфора от храната, на формиране на зъбите и костите.

ВИТАМИН Д

Витамин Д2 постъпва в организма в малко количество от хранителните продукти /тон, треска, мляко, жълтъка на яйцата/, а витамин Д 3 се образува в кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Витаминът способства, за зарастване на раните и за предпазване на клетките на организма от окисление.

ВИТАМИН Е

Съдържа се в растителните масла, граха, фасула. Витамин Е влияе на формирането на здрави кости, поддържа здравето и растежа на здравите клетки и на нервната и мускулната система на организма.

ВИТАМИН В1

Синтезира се от зелените растения и микроорганизми, съдържа се в маята, свинското месо, картофите. Влияе на растежа, функциите на нервите и мускулите и на производството на енергия.

ВИТАМИН В2

Съдържа се в черния дроб, бъбреците, яйцата, изварата, кашкавала, месото, маята. Влияе на преработването на енергията и растежа на тъканите.

ВИТАМИН В6

Съдържа се в черния дроб, сърцето и бъбреците на животните, бананите. Влияе на функционирането на различните ферменти и способства за усвояването на мазнините и въглехидратите.

ВИТАМИН В12

Съдържа се в продуктите от животински характер. Влияе на образуването на червените кръвни телца и поддържането на нормалното функциониране на клетките.

ВИТАМИН В5

Витамин Б 5 се съдържа се в белите гъби, черния дроб, граха. Влияе на преработването на мазнините и въглехидратите и е особено полезен за кожата.

ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА

Съдържа се в пресните зеленчуци /марули, бобови, домати, спанак/, черния дроб, бъбреците, яйцата. Влияе на растежа на съединителните тъкани, на кожата, костите, зъбите, защитава клетките от окисление.

Витамини